Gerechtsgebouw Antwerpen

De gerechtelijke diensten van Antwerpen hadden dringend behoefte aan een nieuw gerechtsgebouw. Het ontwerp van T.V. RRP–VK–Arup vormt een poort voor Antwerpen vanuit zuidelijke richting en biedt een focuspunt voor de Amerikalei en de Bolivarplaats, waar eerder al de Spaanse citadel, het Zuidkasteel en het Zuidstation de skyline domineerden.
Het toegepaste structurele concept, materiaal en de constructiemethode van de schaaldaken van het gerechtsgebouw - 6 grote en 26 kleine - zijn het resultaat van een uitvoerige analyse, waarbij de voor- en nadelen van de verschillende opties tegenover elkaar werden afgewogen.

De daken, afgedicht met roestvast staal (Uginox Mat 316L/1.4404), voegen een karakteristieke silhouet toe aan de Antwerpse horizon, maar houden het perspectief staduitwaarts geheel open. Opmerkelijk aan het gerechtsgebouw is de grote transparantie tussen de publieke en private ruimtes. Een lichte stalen skeletstructuur is essentieel voor deze transparantie.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Bolivarplaats, 2000 Antwerpen
Plaats_Localisation
Regie der Gebouwen, Brussel_Régie des Bâtiments, Bruxelles
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
T.V. Richard Rogers Partnership / VK Studio-Arup
Architect_Architecte
VK Engineering / Arup
Studiebureau_Bureau d’études
Seco, Brussel_Bruxelles
Controlebureau_Bureau de contrôle
T.V. CFE / Iemants / ME Construct
Staalbouwer_Constructeur métallique
Interbuild, Antwerpen
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Foto’s_Photos: Studio Fase; Marc Detiffe;
Regie der Gebouwen_ontwerper TV RRPVKOAP

Tags: roestvast | SECO | Iemants | ODS Metals | Aperam | VK Architects & Engineers | overheid |