Burelen en opslagplaats Schyns

De kantoren en de opslagplaats integreren zich opvallend goed in dit stukje heuvelachtige natuur. Het gebouw verschijnt als een lichte ‘stalen doos’ op een sokkel in leisteen die opgaat in de helling van het terrein. Het project bestaat uit twee verschillende delen die structureel nauw verbonden zijn.
Het eerste deel is de ‘doos’ voor de burelen, een trapezium van 135 m² bekleed met asymmetrische platen in weervast staal van 3 mm. De voorkant, volledig opgetrokken uit glas, kijkt uit over het landschap.

Het tweede deel, de opslagplaats en de garages, is gedeeltelijk ingegraven. De oppervlakte van 252 m² bedraagt meer dan het dubbele van de verdieping en een klein extra bijgebouwtje zorgt voor de verticale circulatie.

De stalen draagstructuur op het gelijkvloers en op de verdieping biedt grote open ruimtes zonder ondersteuning. De afwezigheid van een raster, het beperkte aantal verticale windverbanden, de aanzienlijke uitkragingen en vooral de beperkte secties vergden een eindige-elementenberekening van het geheel aan vloeren en spanten. De gestroomlijnde structuur bestaat uit een IPE600 op de glazen gevel, een tussenliggende HEA400 en een achterliggende IPE200 die rust op HEA120 liggers. Steeldeckplaten van 0,88 mm dragen het groendak.

pdf Artikel in het magazine info-steel

Bureaux Schyns Goldstein
Rue de Waucomont 94, Chaîneux
Plaats_Localisation

Schyns, Chaîneux    
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Architectes urbanistes Valentiny & Associés, Liège
Architect_Architecte

BE Cerfontaine Constructions, Liège
Studiebureau_Bureau d’études

Donnay - Monami, Blegny
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Ferronnerie d’Art Dejeond Delarge, Liège
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Bernard Boccara, Jean-Luc Deru

Tags: weervast | Dejeond-Delarge | staalbouwwedstrijd 2008 | kantoor |