Hal en rectoraat K.U.Leuven

De hallen van de K.U.Leuven vormen samen met de Regavleugel de historische kern van de universiteit en huisvesten de voornaamste ontvangstruimtes, ceremoniële zalen en ook het rectoraat dat zich hier op de hoogste verdieping bevindt.

De kern van het ontwerp was hoe om te gaan met de transformatie en de uitbreiding van een dergelijk omvangrijk monument, dat daarenboven is opgebouwd uit fragmenten en lagen die dateren van de 13de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw.
In zijn uitwerking kiest het ontwerp consequent voor een materialiteit die zich beperkt tot de essentie: het stalen skelet wordt ingevuld met betonnen trappen en vloerplaten en is bekleed met een gordijngevel als buitenschil. Gelijke dikte van vloerplaten en liggers waarborgen de slankheid en elegantie van de structuur. Stijve knopen en een minimum aan windverbanden zorgen voor de stijfheid van het gebouw.

De compacte trappen zijn uitgewerkt als een orthogonale variante op het thema van de dubbele helix, zoals toegepast in een ontwerp van Leonardo da Vinci voor de spiltrap van het kasteel van Chambord. Hierdoor is het mogelijk om twee bordestrappen te plaatsen op de footprint van één, waardoor er een zeer hoge vluchtcapaciteit gerealiseerd wordt en de verschillende zalen en hallen ten volle benut kunnen worden.

Het ontwerp maakt gebruik van de ruimtelijkheid, de schaal en de historische ornamentiek, om een functionele uitbreiding louter in aanzet om te vormen tot een sterke ruimtelijke ervaring.

pdf Artikel in het magazine info-steel

K.U.Leuven Universiteitshal en Rectoraat
Naamsestraat 22 - Zeelstraat, Leuven
Plaats_Localisation

K.U. Leuven Technische dienst, Heverlee
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

VBM Architecten (Van Broeck en Meuwissen): nu Bogdan & Van Broeck Architects, Brussel en
lava architecten, Leuven

Architect_Architecte

Studiebureau stabiliteit Hans De Petter, Leuven
Studiebureau_Bureau d’études

Van Roey, Rijkevorsel
Aannemer_Entrepreneur

Van Roey, Rijkevorsel
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos :
VBM architecten [nu: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS & LAVA ARCHITECTEN]
Lumecore - Toon Grobet

Tags: staalbouwwedstrijd 2008 |