Uitbreiding van het natuurcentrum ‘Pierre Noé

Musée Noé, drie aparte gebouwen verschillend van aspect en volumetrie. In dit project worden deze drie gebouwen met elkaar in verbinding gebracht door een ontvangstruimte te creëren met nieuwe tentoonstellingsruimten. De architectuur is dynamisch, lumineus en etherisch.

Aan de reeds bestaande gebouwen werd een wijde volumetrische ruimte gekoppeld. Via een loopbrug en een loophelling kom je in de verschillende tentoonstellingsruimten terecht. Een lange muur vol bochten in massieve breuksteen, destijds ter plekke gewonnen uit de opgravingen, doet denken aan de regionale architectuur en geeft het gebouw een plaats.

Het dak wordt ondersteund door een waaier van profielen in grijs antraciet gelakt staal. Zij staan van muur tot muur en overspannen, met behulp van secundaire trekkabels, op enkele plaatsen een lengte van 11 m met kleine doorsnede.  Stalen staven bevestigd aan de profielen volgen de structuur van de loopbrug. Dit bouwsysteem is uitstekend geschikt voor tentoonstellingsruimten (door de afwezigheid van palen) en biedt een ruime doorgang voor de inrichting ervan.

Geheel contrasterend is het gelijkvloers. De inkomhal en een polyvalente expohal zijn grotendeels opgetrokken in glas.  Een reeks slanke kolommen geplaatst voor het raamwerk ondersteunen dit met behulp van stabilisatiestangen.
Aan de buitenkant, dragen staven in thermisch verzinkt staal een zonnewering gemaakt van fijne latjes in Afzéliahout.

pdf Artikel in het magazine info-steel

Musée de la forêt et des eaux ‘Pierre Noé’
Domaine de Bérinzenne 4, Spa
Plaats_Localisation

Région wallonne - Direction Générale des Ressources Naturelles et de l’Environnement, Jambes    
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Atelier d’architecture Grondal & associés, Embourg
Architect_Architecte

Bureau d’étude Lemaire, Angleur
Studiebureau_Bureau d’études

Corman - Halleux, Grand-Rechain
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Foto’s_Photos : Eric Grondal, Laurent Brandjas

Tags: staalbouwwedstrijd 2008 | ontspanning |