Syrdall Schwemm, Niederanven

Het nieuwe complex van Niederanven, een indrukwekkend gebouw dat glas en staal harmonieus combineert, biedt onderdak aan een groot zwembad, verschillende kleinere baden, een sauna, een buitenzwembad, evenals aan kantoren en bijgebouwen. De realisatie ervan werd toevertrouwd aan het architectenbureau 4a Architekten uit Stuttgart.

De grootste uitdaging van het project was de imposante stalen dakstructuur die rust op elementen in gewapend beton, alsook op een aantal stalen kolommen, schuin geplaatst in verschillende richtingen.

Op twee gevels van het gebouw is de vloerplaat van de eerste verdieping opgehangen aan de dakstructuur door middel van een stalen vakwerk. De liggers van het dak vormen een rooster met een raster van 5 x 5 m en bestaan uit gewalste profielen S235 en S355. Deze structurele oplossing maakte het mogelijk perfect te beantwoorden aan de verlangens en architecturale eisen gesteld aan het project.

Bovendien werd er ook veel aandacht geschonken aan het ontwerpen en onderzoeken van de details van de verbindingen, aangezien de geometrie door verschillende dakvlakken en gevels die elkaar doorsnijden, vrij complex was.

Door een studie volgens het ‘natuurlijk brandconcept’ kon ten slotte het gebruik van passieve bescherming tegen brand tot het strikte minimum worden beperkt. Enkel de liggers boven de saunaruimte werden met een brandwerende verf beschermd, wat zowel een voordelige als een ecologische oplossing is.

Plaats 3, routscheed, Niederanven
Opdrachtgever C.N.I. Syrdall Schwemm, Oberanven
Architect 4a Architekten, Stuttgart (DE)
Studiebureau Schroeder & Associés, Luxembourg
Controlebureau AIB Vinçotte, Luxembourg
Algemeen aannemer Pedinotti & Cie, Esch-sur-Alzette
Staalbouwer Constructions métalliques Arendt, Colmar-Berg
Foto's C.N.I. Syrdall Schwemm

Tags: Schroeder | cw2011 | sport |