Sociaal-cultureel centrum ‘Amfitheater/ Auditorium’

In ‘Le Cité’, het nieuwe sociaal-culturele centrum, werd een mediatheek, een cybercafé, een tentoonstellingsruimte en een zaal voor conferenties en films ondergebracht. De architecturale opzet is om te spelen met lichtheid en transparantie. Het licht doet de verschillende verdiepingen uitkomen. Overdag is het amfitheater niet zichtbaar, maar ‘s avonds zorgt de kunstverlichting ervoor dat het gebouw zich openstelt naar de straat. De transparante gevel van de eerste tot de derde verdieping brengt het amfitheater op de voorgrond.

Staal was de enige logische oplossing om het architectuurontwerp te realiseren: een ‘bel’ van 17 x 13 x 14,50 m met een natuurlijke vorm, die zonder zichtbare ondersteuning als het ware lijkt te zweven in de ontvangstzaal, een grote ruimte die zich over verschillende verdiepingen uitstrekt.

Voor de technische details is inspiratie gehaald uit de bouw van een scheepsromp. De structuur van de bel is tweedelig: enerzijds een platform bestaande uit een raster van stalen profielen en anderzijds een gesloten volume in de vorm van een bel die wordt gecreëerd door een ruimtelijke constructie van meewerkende draagliggers met een metalen mantel. Het platform geeft de belasting van de belstructuur door aan elastische steunpunten op de omringende wanden. Aangezien de gevel in glas moest worden uitgevoerd, zorgt een randligger in de vorm van een metalen koker ervoor dat de steunreacties worden doorgegeven aan de punt-gevels. De eigenlijke ‘bel’ bestaat uit een raster/net van cirkels en een dragende buitenschil ter ondersteuning van een plaat die de harmonieuze lijnen van deze structuur volgt.

Plaats 3, rue Genistre, Luxembourg
Opdrachtgever Ville de Luxembourg (Administration de l’Architecture)
Architect Atelier d’Architecture Beng, Esch-sur-Alzette
Studiebureau TR Engineering, Luxembourg
Leonhardt, Andrä und Partner, Stuttgart (DE)
Controlebureau Secolux, Capellen
Algemeen aannemer Tralux, Bettembourg
Staalbouwer Ateliers Roger Poncin, Ocquier (BE)
Foto's Christof Weber

Tags: TR-Engineering | Poncin | staalbouwwedstrijd 2009 | Secolux | cultuur | ontspanning |