Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen - 4e uitbreiding

In het Europees Hof van Justitie zijn de hoogste gerechtsorganen van Europa ondergebracht. Sinds zijn intrek in het ‘Paleis’, een stalen constructie ontworpen in 1972 naar modernistische vormgeving, namen de activiteiten van dit Hof constant toe. Gevolg gevend aan deze groei, hebben zich drie gebouwen toegevoegd aan het oorspronkelijk met weervaste staal beklede gebouw; in 1998 het Erasmus-
gebouw, vervolgens het Thomas-Moore-gebouw (1993) en tenslotte in 1994 het gebouw C.

Geconfronteerd met nieuwe behoeften aan kantoren en infrastructuur, besloten de overheden in 1996 een Europese wedstrijd uit te schrijven voor de bouw van de vierde uitbreiding van de oorspronkelijke site. De uitdaging is zowel functioneel, stedelijk als institutioneel. Het gaat erom een bijkomende oppervlakte (100.000 m2) te realiseren, eenheid te brengen in de verschillende uitbreidingsprojecten en gestalte te geven aan de uitstraling van de instelling.

Het nieuwe project reoganiseert de site op een logische manier door drie toevoegingen te voorzien aan de bestaande gebouwen:

  • Ten eerste wordt het oude gerenoveerd ‘Paleis’ omgeven door een rechthoekige ‘ring’ van 10.500 m² en voorzien van een groot voorplein, dat de toegangen herschikt.
  • Vervolgens markeren twee, 106 m hoge torens de aanwezigheid van het Hof in het stadsbeeld en vormen deze een eenheid met de tweelingtorens van de ‘Poort van Europa’ van de Catalaanse architect Ricardo Bofill.
  • De derde toevoeging - een lange galerij - zorgt voor de sociale link die lineair alle activiteiten op de site - waar 2.000 mensen werken - verbindt

Voor de structuur van de gebouwen werd staal gekozen, het enige materiaal dat in staat bleek efficiënt te voldoen aan de eisen van het architecturaal ontwerp:

  • fundamentele verbouwingen mogelijk maken aan het ‘Paleis’ door het grootste deel van de bestaande staalstructuur te recupereren en zo 1.400 ton staal te hergebruiken;
  • noodzaak om grote overspanningen te verwezenlijken in combinatie met een beperkte vloerdikte;
  • kolomvrije vloeren
  • integratie van de technieken in de vloerdikte wat leidt tot meer nuttige hoogte
  • preassemblage in het atelier wat een snelle en weersonafhankelijke opbouw ter plekke mogelijk maakt.
Plaats Rue du Fort Niedergrünewald, Plateau du Kirchberg, Luxembourg
Opdrachtgever Administration des Bâtiments Publics, Luxembourg
Architect Dominique Perrault architecte, Paris (FR),
Bureau CJ4 (Dominique Perrault Architecte,
Paczowski & Fritsch, m3 architectes),
architectes associés, Luxembourg
Studiebureau A.M.  INCA Engineering mandataire - Schroeder et Ass. - TR-Engineering, Luxembourg
Controlebureau Secolux, Capellen
AIB Vinçotte, Luxembourg
Algemeen aannemer Entreprise Poeckes, Rumelange
Staalbouwer Hochtief Luxembourg HT- LUX
Foto's Parlement européen, DR, Georges Fessy / DPA / ADAGP,  Cour de justice des Communautés européennes

Tags: InCA | Schroeder | TR-Engineering | Paczowski-Fritsch | Vinçotte | staalbouwwedstrijd 2009 | Secolux | Willems Building & Engineering | overheid |