Gentse stadshal - een polyvalente ‘open zaal’

De bouw van de Gentse stadshal kadert in het masterplan KoBra dat verschillende Gentse pleinen en aanpalende straten een nieuw élan moet geven met meer groen. Het bouwwerk is een historisch ingebed project, dat wil zeggen dat de plek waar de stadshal nu staat, generaties geleden al een bebouwd stadsdeel was.

Meer nog: de bebouwing stond op het knooppunt van en gaf structuur aan drie pleinen: het huidige Emile Braunplein, het Goudenleeuwplein en de Poeljemarkt. Toen de historische panden gesloopt werden en niet vervangen, versmolten de drie pleinen tot één open ruimte, die hoofdzakelijk ingericht was als bovengrondse parking. Door er nu op die plek de stadshal te bouwen, wordt de pleinfunctie hersteld.

De constructie moet eerder gezien worden als een overdekt plein dan als een nieuw monumentaal gebouw. Dat maakt dat de drie pleinen nog steeds visueel met elkaar verbonden blijven. Tijdens de bouw verrees in eerste instantie een monumentaal stalen geraamte. Dat wordt grotendeels aan het oog onttrokken door een afwerking van het dak en het bovenste deel van de gevels met planken van afrormosia. In die planken zitten zo’n 1600 glazen elementen, langs waar daglicht via een lichttunneltje in de stadshal binnenvalt. De houten beplanking wordt op zijn beurt bekleed met glazen dakpannen, ter bescherming van het hout. Voor de constructie van de stadshal gebruikte staalconstructeur BCM uit Hoogstraten zo’n 300 ton staal, goed voor een gebouw van 40 x 15,75 x 15,75 m, steunend op vier betonnen sokkels.

Een andere architectuur-historische ingreep is het herstellen van het vroegere middeleeuwse maaiveld, dat zich een stuk onder de omliggende straten en pleinen bevindt. De stadshal verzinkt letterlijk in het Emile Braunplein. Het niveau verspringt zeer geleidelijk van het nieuw aangelegde verharde plein naar de lager gelegen groenzone, die afgebakend wordt met een stenen muur. De ‘Green’ - zo genoemd omwille van 300 m2 groen - is bereikbaar via trappen en hellingen.

De stadshal zelf wordt een polyvalente plek, eronder - dus halfondergronds - zijn fietsstallingen, publiek sanitair, artiestenruimtes en bovenal het ‘Grand Café’, dat via de 'Green' bereikbaar is.

Emile Braunplein, Gent
Plaats_Localisation
Stad Gent/ TMVW/ De Lijn
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
TV Robbrecht – Daem – Van Hee – Wirtz – Bas – Boydens – France (d.i.: Robbrecht en Daem architecten + Marie-José Van Hee architecten + BAS (ingenieur stabiliteit) + Studiebureau Boydens (technieken) + Wirtz International (landschapsarchitectuur) + Marianne France (infrastructuur))
Ontwerp_Concept
BAS, Leuven (concept) -
Stabilogics, Kampenhout (uitvoering)
Studiebureau_Bureau d’études
THV KOBRA 2, BESIX – Stadsbader
Algemene aannemer_Entrepreneur général
BCM, Hoogstraten
Staalconstructeur_Constructeur métallique

Foto’s_Photos: BCM, Stabilogics, Thomas Vlerick, Jo Van den Borre

Tags: BCM | Stabilogics | staalbouwwedstrijd 2012 | overheid | cultuur |