Gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul

De uitbreiding van het gemeentehuis bevindt zich op een terrein met een open zicht op het landschap van de vallei van de Samber. Ze vormt een verlengstuk van het bestaande stadhuis van Montigny-le-Tilleul.

Het opzet van het project bestond in de verruiming van het openbare gebruik van de site en de vrijwaring van de bomengordel die het geheel omzoomt.

Liever dan te kiezen voor een traditioneel gebouw dat op de grond rust, opteerde de architect voor een lichte constructie met horizontale volumes, die door een overhangende structuur boven het terrein lijken te zweven.

Het gebouw wordt gedragen door een opeenvolging van stalen kolommen en gelaste plaatliggers. In de talrijke overkragende delen of zones met een grote spanwijdte wordt de stabiliteit verzekerd door hybride stalen structuren. Een geslaagde combinatie tussen de werking van een Vierendeelligger en die van een vakwerkligger.

De staalstructuren zijn zowel zichtbaar vanuit de kantoren als van buitenaf doorheen de beglazing. 

pdf Artikel in info-steel

rue de Marchienne 5, Montigny-le-Tilleul
Plaats_Localisation
Administration communale de Montigny-le-Tilleul
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Bureau d’architecture ‘Vers plus de bien être’/V+, Molenbeek-St-Jean
Bureau BB bouwtechniek, Antwerpen
Architect_Architecte
Bureau d’études Greisch (sous-traitant), Liège
Studiebureau_Bureau d’études
Bemat /Jansen, Gilly
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Janssens, Bocholt
Staalbouwer_Constructeur métallique
Socotec, Kraainem
Controlebureau_Bureau de contrôle

Foto’s_Photos: 354 Photographers

Tags: Greisch | staalbouwwedstrijd 2014 | Bureau Bouwtechniek | Janssens | overheid |