Trainingscentrum IOK Laakdal

Het gebouw herbergt een logistiek innovatie- en trainingscentrum en (bevindt zich) staat op op een schiereiland in een bestaande vijver.  Het volume bevindt zich onder een kunstmatig maaiveld. Hierdoor ontstaat een beloopbaar groendak met Finse looppiste. Het gebouw is toegankelijk via een passerelle in staal.

De gevel aan de zijde van de vijver is opgevat als een organisch geheel en wordt afgewerkt met een thermisch verduurzaamde houten gevelbekleding.  Door de bijzondere vormgeving was de engineering via het 3D-pakket noodzakelijk. De hoofdingang is aan de basis een parallellogram, de andere vliesgevels vormen trapezia. Beiden zijn bovendien als ruimtelijk gekromde gevels opgevat, waardoor de vormgeving van alle stijlen en regels uniek is.

Het gebouw biedt plaats aan vier leslokalen, een praktijklokaal, een zaal voor de beheerraad en twee te koppelen auditoria voor telkens 100 personen. Het trainingscentrum verkreeg het duurzaamheidslabel Breeam Outstanding.

pdf Artikel in info-steel

Nikelaan 1, Laakdal
Plaats_Localisation
IOK, Laakdal
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
signum+ architects, Gent
Architect_Architecte
Technum (afdeling Gent) (Tractebel Engineering), Gent
Studiebureau_Bureau d’études
Democo, Hasselt
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Hercon, Houthalen
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos: Laura May

Tags: staalbouwwedstrijd 2014 | signum+architects | Tractebel |