Station van Guillemins - Reizigerscentrum

Het reizigerscentrum, dat wachtzalen, een winkelgalerij en de toegang tot de parking omvat, bevindt zich onder de sporen, op hetzelfde niveau als het voetgangersplein voor het station. Een centrale galerij, geritmeerd door betonnen gewelven, verzekert de verbinding met de parkings langs de kant van de heuvels en biedt plaats voor de trappen en liften die uitgeven op de perrons.

De vitrines van de boetieks en het onthaalcentrum werden gerealiseerd op basis van roestvast platstaal, in 2 richtingen gebogen om de bolle ruiten te omkaderen (gewicht van een beglazing: 550 kg). De uitdaging: naadloos passen in de zeer bijzondere vorm van de betonnen opening. Door de technieken van buiging, versnijding met laser en soldering te combineren en na de 26 openingen te hebben opgemeten met behulp van een regelbare stalen mal, werd het kader (uit één stuk) ter plekke geïnstalleerd en kon de beglazing geplaatst worden. Een tweede stuk werd erop aangebracht om het vast te zetten. Alles werd uitgevoerd in staal AI SI 304 en mechanisch geborsteld voor de afwerking.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Nouvelle gare de Liège Guillemins
Place des Guillemins, Liège
Plaats_Localisation
Eurogare (anciennement Euro Liège TGV), Liège
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Calatrava Valls, Zurich
Architect_Architecte
Bureau d’Etudes Greisch, Liège
Studiebureau_Bureau d’études
Seco, Brussel_Bruxelles
Controlebureau_Bureau de contrôle
AM Galère-Duchene-Wust-Bageci, Naninne
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Dejeond-Delarge, Liège
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Dejeond-Delarge

Tags: roestvast | Greisch | SECO | Dejeond-Delarge | transport |