Passief kantoorgebouw en fotovoltaïsche luifels op duurzaam stadsplein

Het passiefkantoor en de staal-met-glasluifel op het stadsplein van Mortsel maken deel uit van een masterplan dat het uitzicht en het gebruik van dit stukje stad grondig aanpakte. Het destijds groene stadsbestuur had de opdracht gegeven om de gefragmenteerde restruimte - meer parking dan plein – een identiteit te geven.

Het bouwperceel bevindt zich op één van de twee circulatie-assen: op die plek moest ook de toegang komen voor een ondergrondse parkeergarage én de aanzet van een fietssleuf (die de Liersesteenweg ondergronds kruist). Dat gegeven vormt de basis van het ontwerp dat Abscis Architecten leverde: om de verkeersas te markeren, werd het gebouw er letterlijk over geplooid. Een niet alledaags ontwerp, dat is opgevat als een grote brugconstructie. Zeker gezien het uitkragend deel groter is dan het niet-uitkragend gedeelte.

Luifels als glazen vlinderdaken

Wat de luifel betreft is al het gebruikte staal noodzakelijk voor de draagconstructie. Abscis Archtitecten: ‘De gegalvaniseerde stalen kolommen vormen een boom- en takstructuur waarop de glazen platen rusten.’

pdf Artikel in info-steel

Stadsplein, Mortsel
Plaats_Localisation
Autonoom Gemeentebedrijf, Mortsel
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
ABSCIS architecten, Gent
Architect_Architecte
VK Engineering, Brussel
Studiebureau_Bureau d’études
Van Roey, Rijkevorsel
Algemene aannemer_Entrepreneur général
ASK Romein, Malle (kantoorgebouw)
SPCm, Hoogstraten (luifel)
Staalbouwer_Constructeur métallique

tekst_texte: Sofie De Vriese
foto’s_photos: ABSCIS architecten,
Thomas De Bruyne (Cafeine)

Tags: thermisch stukverzinken | staalbouwwedstrijd 2014 | ASK Romein | SPCm | VK Architects & Engineers | luifel | kantoor |