Schoolluifel, Koerich

Een lichte structuur in gegalvaniseerd staal kenmerkt het skelet van deze luifel die werd ontworpen als een losstaand element ten opzichte van de structuur van de school. Als een 'rode' loper die op de speelkoer wordt uitgerold, flirt deze luifel met het bestaand gebouw zonder zich op te dringen. De keuze voor een vloerbedekking van dezelfde kleur als de geperforeerde platen van de luifel verleent haar een aangenaam karakter voor de kinderen en geeft duidelijk de ingang van de school aan.

De luifel wil een barrière opwerpen tegen de noordwesterwind en een honderdtal kinderen de kans bieden om bij regenweer te schuilen. In tegenstelling tot meer klassieke luifels die op verschillende kleine kolommen steunen, rust het trapeziumvormig dak enkel op twee steunpunten aan de uiteinden, waardoor een grote open overdekte ruimte ontstaat die de spelende kinderen bij het lopen niet hindert. Op die manier is de veiligheid met een minimum aan middelen gewaarborgd. De scherpe lijnen creëren oppervlakken met bijzondere spanningen. Hun hellingsgraad benadrukt de dynamiek van de vorm. Deze bijzondere geometrie – geen enkele hoek is recht – kon slechts gerealiseerd worden door een staalstructuur, het enige materiaal dat in staat is dergelijke grote uitkragingen te dragen. Het gebruik van staal biedt eveneens een niet verwaarloosbaar voordeel inzake recyclage en economie: alle elementen worden aan elkaar geschroefd of gebout, wat de montage ter plekke vergemakkelijkt en vooral de demontage en het sorteren vereenvoudigt op het moment dat het in de toekomst moet worden afgebroken.

De luifel van de school van Koerich is het resultaat van een identiteit, van een vorm, van een bewegwijzering. De gele kleur roept in ons twijfels maar tegelijk vertrouwen op. Vertrouwen omdat die kleur reeds op verschillende plaatsen op school aanwezig is. Twijfels omdat ze de overgang naar een andere wereld, die van onze kinderen, aangeeft. Eens dit geel tapijt is overschreden voelen ze zich beschermd tegen regen en wind en veilig tot aan de ingang van het gebouw.

pdf Artikel in het magazine info-steel

1, rue Neie Wee, Koerich
Plaats_Localisation
Administration communale de Koerich, Koerich
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Metaform Atelier d’Architecture, Luxembourg
Architect_Architecte
Ney & Partners, Luxembourg
Studiebureau_Bureau d’études
Simon-Christiansen & Associés, Capellen
Controlebureau_Bureau de contrôle
Marsant Constructions, Foetz
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Foto’s_Photos : Steve Troes Fotodesign

Tags: Ney & Partners | Simon-Christiansen | staalbouwwedstrijd 2013 | luifel |