Gebouw ARTUR, Esch-sur-Alzette

Het gebouw ARTUR (Associatie RadioTherapie – Urgences) is een nieuw deel van het Centre Hospitalier Émile Mayrisch (CHEM). Het biedt onderdak aan een nieuwe ontvangstruimte, de spoeddienst, de chirurgische polikliniek van het CHEM, evenals een uitbreiding van het Centre National de Radiothérapie François Baclesse. Dit nieuwe gebouw heeft als taak een verbinding tot stand te brengen met de bestaande gebouwen, onderdak te bieden aan ruimten met een sterk technisch karakter (zoals de operatiekamers bijvoorbeeld) en de patiënten op een aangename manier te ontvangen. Door zijn ontwerp te richten op zowel het gebruik als de symboolwaarde, op de techniek als op het beeld is de architect erin geslaagd een ruimte van vertrouwen te creëren waar de patiënt zich individueel behandeld voelt.

Het gelijkvloers en de luifel vormen een sokkel in weervast staal die de nieuwe hoofdingang van het Centre Hospitalier aangeeft. De buitenwand van de trappenhal bestaat eveneens uit platen in weervast staal waarin horizontale uitsnijdingen zijn aangebracht.
De gevel van het gebouw bekleedt de functie van beschermende huid. Een gegalvaniseerd stalen structuur draagt de beglazing met een zeefdruk van horizontale lijnen die aan de sequentie van DNA doet denken. Die horizontale lijnen treffen we ook in het gebouw aan, zowel in de ontvangstruimtes, de wachtzalen en de spoeddienst.

Plaats Rue Emile Mayrisch, Esch-sur-Alzette
Opdrachtgever G.I.E. Artur - Centre Hospitalier Emile Mayrisch Centre François Baclesse), Esch-sur-Alzette
Architect Atelier d’Architecture et de Design Jim Clemes, Esch-sur-Alzette
Studiebureau Schroeder & Associés, Luxembourg
Controlebureau Secolux, Capellen
Luxcontrol, Esch-sur-Alzette
Algemeen aannemer  
Staalbouwer J.P. Olinger / Metalica, Esch-sur-Alzette
Lampertz / Prefalux, Hosingen
Foto's Radhia Rante (Atelier d’Architecture et de Design Jim Clemes)

Tags: weervast | Schroeder | cw2011 | Secolux |