Uitbreiding en renovatie van de Raad van State (LU)

De renovatie en uitbreiding van het gebouw waarin de Raad van State zetelt, was onderdeel van het project om de oude stad van Luxemburg, door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, te renoveren. Hierbij moesten constructies uit verschillende tijdperken tot één samenhangend en goed functionerend geheel worden samengevoegd, rekening houdend met de stedelijke omgeving.

Een opdracht van het renovatieproject was om de architectuur van de jaren vijftig, zowel aan de binnen- als buitenkant, zoveel mogelijk te behouden. De trapezoïdevorm van het gebouw is benut om de ruimten symmetrisch over een lengteas te verdelen.

Het nieuwe atrium met een glazen dakconstructie en stalen galerijen benadrukt de continuïteit van de ruimten. De gangen, gelegen in het verlengde van de galerijen, komen uit op de buitenkant en benadrukken zo de vluchtwegen. Als centraal element in het project verbindt het atrium het oude en het nieuwe gebouw. Het is een groots opgezette ruimte waarin de majestueuze wenteltrap in het decor van de jaren vijftig prachtig tot zijn recht komt.

Plaats 1, rue Sigefroi, Luxembourg
Opdrachtgever Fonds de la Rénovation de la Vieille Ville, Luxembourg
Architect Arco Architecture Company, Luxembourg
Studiebureau INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau Secolux, Capellen
Algemeen aannemer Socimmo, Strassen
Staalbouwer Bohlen, Speicher (DE)
Portal, Lessines (BE)
Foto's Christof Weber

Tags: InCA | staalbouwwedstrijd 2009 | overheid |