Parkeergebouw ziekenhuis ‘Oost-Limburg’

Voor de uitbreiding van de Genkse zorgcampus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg moest een nieuw parkeergebouw voor voldoende parkeerruimte zorgen. In een eerste fase werd een capaciteit voorzien van 750 wagens, uitbreidingen van 350 en 500 auto’s zouden in een latere fase volgen.

Doordat de nieuwe parkeerfaciliteit centraal ten opzichte van de bestaande en toekomstige bebouwing ligt en een duidelijke stedenbouwkundige structuur werd geschapen, wordt vermeden dat perspectieven onderbroken worden en gebeurt de circulatie van het parkeerdek naar de omliggende bebouwing en omgekeerd vlotter. Het tweelaagse parkeerdek is een open ruimte die niet claustrofobisch aanvoelt, natuurlijk geventileerd wordt, brandveilig is en die eenvoudige vluchtwegen heeft.Door de keuze voor een in het landschap verzonken, halfopen parkeergelegenheid werd voldaan aan de eisen van soberheid, duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek.

De constructie van de parkeerfaciliteit bestaat uit geprefabriceerde stalen portalen met een dek van welfsels. Vanwege de lage massa, de elegantie, de goede mogelijkheden tot prefabricage en het concurrerende prijsniveau werd er ook in de rest van het ontwerp op veel plaatsen gebruik gemaakt van staal, onder meer voor de trappen, de balustrades, de loopbruggen en de grote entreeluifel. Alle onderdelen zijn zo slank en luchtig mogelijk gedimensioneerd in de staalkwaliteiten 350 en 380.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Parkeerfaciliteit Ziekenhuis Oost-Limburg
Schiepse Bos 6, Genk
Plaats_Localisation

Ziekenhuis Oost-Limburg, Campus Sint-Jan, Genk
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Architectenbureau Cepezed, Delft
Architect_Architecte

Technum, Hasselt
Studiebureau_Bureau d’études

Heijmans Bouw, Bilzen
Algemene aannemer_Entrepreneur général

ASK Romein, Malle-West
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Fas Keuzenkamp

Tags: ASK Romein | Tractebel | parkings | staalbouwwedstrijd 2008 |