Pavillon Madeleine, Kayl

Het ‘Pavillon Madeleine’ bevindt zich in het nieuwe ‘Parc Ouerbett’ in het centrum van de gemeente Kayl-Tétange, vlakbij Esch-sur-Alzette. Dit project van open keuken werd ontwikkeld met de medewerking van de bekende chef-kok Léa Linster, zelf restauranthouder. Het gebouw, 22 m lang, 10 m breed en 4,5 m hoog, werd ontworpen door het architectenbureau WW+ uit Esch-sur-Alzette.

Het bestaat bijna volledig uit staal en heeft eenvoudige volumes die zich harmonieus en elegant integreren in de structuur van het park, waar langs de paden ook tal van stalen elementen staan.

De constructie van het ‘Pavillon Madeleine’ rust op een sokkel die een structuur draagt bestaande uit stalen kolommen en balken (HEB 200 en HEB 120). De kolommen staan op 2 m afstand van elkaar en dragen balken IPE 400 van 10 m lengte. Alle stalen onderdelen zijn geprefabriceerd en ter plaatse met bouten geassembleerd.

Door de verticale opbouw van de gevel in weervast staal van 4 mm ontstaat er een interessant spel tussen de gesloten delen en de hoge raamoppervlakken. Deze laatste worden beschermd door ingekeepte vouwelementen, eveneens in weervast staal, die een prachtige lichtinval mogelijk maken. Er werd dus bijzondere aandacht aan de buitenbekleding besteed, zowel wat de gebruikte materialen als de functie van de gevel betreft.

Maar bij het ontwerp van het gebouw werd ook rekening gehouden met energiebesparing en milieuzorg. Staal is zeer duurzaam tijdens het gebruik en kan volledig worden gerecycled. Op energetisch gebied beantwoordt het aan de huidige eisen die aan de techniek worden gesteld. De elementen van de keukenuitrusting, zoals de koelkasten, zijn op energetisch gebied het neusje van de zalm. De mechanisch gestuurde lucht die om de zes minuten de omgevingslucht ververst wordt via lange kokers naar de grote zaal van het restaurant gevoerd. Het groendak, de zonnecellen, de warmtepomp en de zonnecollectoren op het dak zijn nog andere elementen die het algemene concept van duurzaamheid van het gebouw versterken.

Plaats 30, rue du Moulin, Kayl
Opdrachtgever Administration communale de Kayl
Architect WW + Architektur + management, Esch-sur-Alzette
Studiebureau Schroeder & Associés, Luxembourg
Controlebureau  
Algemeen aannemer Bonaria Frères, Esch-sur-Alzette
Staalbouwer Friederich, Esch-sur-Alzette
Foto's Linda Blatzek Photography (DE)

Tags: weervast | Schroeder | cw2011 | commercieel | ontspanning |