Limbe - stadsmeubilair

Dit project werd weerhouden onder de vijf laureaten van de wedstrijd 'Parkdesign 2008', een organisatie van BIM 'Leefmilieu Brussel'. De kracht van het ontwerp ligt hem in de eenvoud van de vormen, de makkelijke opbouw en de afwezigheid van enig onderhoud. Die laatste eigenschap was essentieel voor de duurzaamheid van dit stadsmeubilair. 

Het ontwerp en de uitvoeringstechniek vloeit natuurlijk voort uit de vorm: een structurele ring van staal wordt opgesplitst in 16 delen, die omwille van de assemblage, om één as gebogen worden. Een netwerk van stalen kabels, dat een groot schuin oppervlak beslaat, is aan deze kostenbesparende structuur bevestigd. De kabels werden ter plekke vastgemaakt teneinde een gelijkmatige spanning te verzekeren. De verankering met de grond gebeurt door middel van twee voeten die stevig vastzitten in een betonnen sokkel. De corrosiewerende bescherming van het stalen ensemble wordt verzekerd door verzinking.

De soepele vormen en de transparantie van de mazen staan borg voor een nadrukkelijke aanwezigheid van dit sculpturaal voorwerp. Dit etherische volume had mogelijk zwaar kunnen overkomen indien men voor een integrale opvulling had gekozen. Het verzinkt staal waarborgt een verzorgde afwerking en een duurzame soberheid. Het dichte netwerk en het schuine oppervlak dienen om beurten als zitting, bank, hangmat of speelvlak, naar gelang de luim van de voorbijgangers. De cohesie van het antwoord vorm/functie/materiaal/onderhoud/duurzaamheid is opmerkelijk.

Jardin de l’Albertine, Bruxelles
Plaats_Localisation
IBGE - Bruxelles Environnement, Bruxelles
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Collectif Start XXI, Bruxelles
Architect_Architecte
Recyclart, Bruxelles
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Bernard Boccara

Tags: staalbouwwedstrijd 2012 | ontspanning |