Carport, Luxemburg

De renovatie in eigentijdse stijl met een witte gevelbekleding van een privéwoning in Luxemburg-stad, impliceerde eveneens de constructie van een grote carport voor 2 wagens, die harmonisch moest passen bij de nieuwe esthetiek van de verbouwde woning. Het architectenbureau ontwierp een project waarvan het opvallende gedeelte het dak is, samengesteld uit een raster van elementen in platstaal. Op de drie gevels werden deze elementen die met de stijlen verbonden werden, zo geschikt dat ze het idee van dit netwerk van 45° overnemen. De omtrek van het dak is niet overdekt, waardoor het licht wordt doorgelaten en het dak van de carport lijkt te zweven. De horizontale afmetingen zijn 6,4 x 8 m en het raster heeft in diagonaal een maximale overspanning van ongeveer 8 m.

De keuze van de materialen voor dit raster ging automatisch naar staal omdat dit toeliet met dun platstaal te werken van staalkwaliteit S235 van 160 mm hoogte en een dikte van 10 mm. De structuur is volledig gelast met geslepen lasnaden in volle penetratie zodat ze na schilderen niet meer zichtbaar zijn. Het raster lijkt op die manier uit één stuk te zijn gemaakt. Dankzij de bescheiden afmetingen van het geheel, werd het horizontaal netwerk in het atelier in twee delen gefabriceerd om vervolgens ter plekke met hetzelfde lastype te worden geassembleerd. Door haar geometrie en de gerealiseerde lastechniek, vormt dit dak een zelfstabiliserend, stijf geheel dat geen bijkomende windschoren vereist.

Heel de structuur van de carport werd voor de eerste afwerklaag in het atelier gezandstraald. De laatste verflaag werd ter plaatse aangebracht, toen de carport gemonteerd was, zodat hij exact dezelfde kleur als de woning kreeg.

De wanden van de carport bestaan uit opengewerkte verticale stijlen, eveneens een verwijzing naar de gevel van de woning. Hun windverband wordt gewaarborgd door een raster met een hoek van 45° dat de thematiek van het stalen dak overneemt en bijdraagt tot de homogeniteit van de constructie.

pdf Artikel in het magazine info-steel

Privé
Plaats_Localisation
Privé
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Moreno Architecture, Luxembourg
Architect_Architecte
T6-Ney & Partners, Luxembourg
Studiebureau_Bureau d’études
Guy Gardula Constructions métalliques & Associés, Ehlerange
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Catherine Thiry photography, J-L Deru (photo Daylight)

Tags: Ney & Partners | staalbouwwedstrijd 2013 | andere |