Loopbrug van het politie-kantoor van La Louvière

Het politiekorps van La Louvière heeft zijn manschappen ondergebracht in het gebouw van de ex-rijkswacht, dat dateert van het einde van de 19de eeuw. De site bestaat uit een reeks afzonderlijke gebouwen. De modernisering van het geheel werd gestart met een eigentijdse benadering van de bestaande zones. De noodzakelijke uitbreidingen werden gerealiseerd door middel van eenvoudige volumes bekleed met roestvast staal.

Onder deze elementen die in het oud kader moesten worden ingepast, was een luchtverbinding nodig tussen de staf van de chef van het korps en één van de administratieve gebouwen. Lichtheid was het uitgangspunt. De keuze viel op gewoon gelaagd glas.

Het bovenste deel van de bestaande dakkapel kon de horizontale krachten niet opvangen. De verticale krachten worden via een driehoekige portiek overgedragen naar de basis van de muren van de bestaande gebouwen. De overspanning wordt beperkt door de steunpunten te vermenigvuldigen, wat de realisatie van een zeer dunne vloer toelaat bestaande uit 2 bidimensionale lagen die de horizontale krachten opvangen. De onderste laag brengt de krachten rechtstreeks over op het metselwerk, terwijl het bovenste de krachten overbrengt op de 2 portieken ter hoogte van elke aanzetstuk van de loopbrug. De knik van de portiek wordt beperkt door een gedeeltelijke solidarisering met de onderste laag. Heel deze geometrie - ideaal voor een toepassing van staal - laat het gebruik van fijne secties toe, wat het geheel lichtheid en transparantie meegeeft.

Plaats Passerelle de l’hôtel de Police de La Louvière Rue de Baume 20, La Louvière
Opdrachtgever Zone de Police de La Louvière
Architect Carré 7 Atelier d’architecture, La Louvière
Studiebureau Stéphane Posty, Haine-Saint-Paul
Controlebureau Seco, Brussel_Bruxelles
Algemeen aannemer C.B.D., Ath
Staalbouwer Ateliers Lefèvre, Gilly
Foto's Carré 7

Tags: thermisch stukverzinken | staalbouwwedstrijd 2010 | overheid |