Lang Leve Le Corbusier

Deze inspirerende ééngezinswoning is ontworpen voor twee zestigers die hun ruimtegevoel hoog in het vaandel dragen. Ze torent uit boven de wijde, natuurrijke omgeving, als een uitkijkpost over het omliggende landschap. De architectuur ('pilotis, toit-terrasse, fenêtres en longueur'…) is een knipoog naar de Zwitserse architect Le Corbusier, meer bepaald naar Villa Savoy te Poisy bij Parijs (1929). Rationaliteit en minimalisme contrasteren met het landelijke kader. 

Het inpandige terras op de eerste etage geeft de woning een in zichzelf gekeerd karakter. Het eigenlijke woongedeelte bevindt zich op de verdieping, terwijl het gastenverblijf (twee slaapkamers en een douchecel) op het gelijkvloers gevestigd is. In plaats van een draaitrap, opteerden de bewoners in samenspraak met architectenbureau Vanderperren voor een lift. De woning is opgebouwd volgens een raster van 5 x 5 m, met een draagstructuur uit merendeels verzinkt staal. De gevels bestaan uit horizontaal geplaatste sandwichpanelen (Kingspan MM, 60 x 900 mm) die langs de binnenzijde extra geïsoleerd zijn met rotswol en afgewerkt zijn met een voorzetwand. Goten en waterafvoersystemen zijn verwerkt in het geheel, zodat de woning haar strakke uiterlijk kan behouden. Een warmtepomp levert de bewoners duurzame energie.

Architectenbureau Vanderperren, Zaventem
Architect_Architecte
B.T.A Ingenieurs Bastiaens & Partners, Hasselt
Studiebureau_Bureau d’études
Cavale, Diepenbeek
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Cavale, Diepenbeek
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Architectenbureau Vanderperren

Tags: staalbouwwedstrijd 2012 | eengezinswoning |