Woning met loods

Dit bedrijfsgebouw met woning is uniek door zijn locatie: het perceel was het laatste vrije lot in een KMO-zone en grenst zowel aan agrarisch gebied als aan woongebied.

Logischerwijze werd de loods ingeplant langs de KMO-zone, terwijl de woning met burelen achter de loods werd geplaatst en zo aansluit bij de woonzone. Op die manier geniet de woning ook maximaal van een zuidelijke oriëntatie en van uitzicht op het open veld.

Het gebouw bestaat uit twee balkvormige volumes - de loods en de woning - die haaks op elkaar zijn geplaatst. Ze zijn visueel van elkaar onderscheiden door een verschillend materiaalgebruik. Beide delen hebben een staalstructuur, maar waar de loods bekleed is met gladde beton- en polycarbonaatpanelen, is de woning afgewerkt met zwarte geïsoleerde sandwichpanelen. In contrast met de buitenzijde is de woning binnenin volledig wit, gaande van een witte polyurethaan gietvloer over een trapbekleding in witte corian, tot raamprofielen die binnen wit zijn en buiten zwart.
Een hoogte van 6 m is krap voor een industrieel gebouw met twee verdiepingen. Zelfs met staal, dat een lichte en flexibele manier van bouwen toelaat, was het een hele denkoefening om alles in hoogte te beperken. De draagvloeren zijn ingeschoven in de liggers en de volledige dakopbouw zit weggewerkt achter een terugliggende dakrand. Door de dakhelling naar het midden uit te werken, zijn nergens regenafvoeren zichtbaar aan de voorgevel.
Het gebouw is gefundeerd op geïsoleerde zolen met lokaal bewapende funderingsstroken. De constructie-elementen binnen werden gestaalstraald en geschilderd; die buiten werden gegalvaniseerd. De primaire structuur van de loods kreeg een eindlaag met een brandweerstand van 30 min. Om koudebruggen in de woning te vermijden werden alle staalstructuren ter hoogte van de overgang tussen buiten en binnen thermisch onderbroken met Teflon.

AHA-Architecten GCV, Tielt
Architect_Architecte
Abicon, Tielt
Studiebureau_Bureau d’études
AIB-Vinçotte International
Controlebureau_Bureau de contrôle
Beeuwsaert Construct, Ledegem
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Beeuwsaert Construct, Ledegem
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Philippe Leyssens (Eigen Werk)

 

Tags: woning | staalbouwwedstrijd 2012 | eengezinswoning | Beeuwsaert Construct |