Stadspand Rue de Hollerich, Luxemburg-stad

Een compact gebouw ontwerpen dat met zijn 70 m gevelbreedte langs de Rue de Hollerich in Luxemburg-stad ligt, die opdracht hebben de architecten voor rekening van het Luxemburgse woningfonds met glans volbracht. In 2003 tekende het woningfonds een samenwerkingsovereenkomst met ArcelorMittal om dit project voor een pand met een meervoudige bestemming te realiseren.

Het indrukwekkende gebouw bestaat uit 40 appartementen, kantoren en winkels. Deze laatste bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping van het gebouw, terwijl de kantoren zich aan de kant van de binnenplaats bevinden. Ook de eerste verdieping, die uitkijkt op de straat, biedt onderdak aan kantoren en winkels, terwijl de eerste woonlaag zich aan de achterkant van het gebouw bevindt, in rechtstreekse verbinding met de tuin.
Om dit gebouw te realiseren was de keuze voor een stalen structuur vanzelfsprekend wegens de intrinsieke kwaliteiten van staal, dat niet alleen goed samengaat met andere materialen, maar zich ook voegt naar alle architecturale creativiteit; het verenigt tegelijkertijd soepelheid, stevigheid, duurzaamheid, schoonheid en milieuvriendelijkheid.
Door gebruik te maken van een stalen draagstructuur kon bovendien de duur van de werkzaamheden worden beperkt, een niet onbelangrijke factor voor een bouwwerf in de stad. De Rue de Hollerich bevindt zich in de buurt van het station en is een van de belangrijkste invalswegen van de Luxemburgse hoofdstad.

Doordat staal een zekere mate van vrijheid van afstand tussen draagassen biedt, konden heel verschillende types van woongelegeheden worden voorgesteld. In alle appartementen zijn brandbestendige kolommen gebruikt (een systeem ontwikkeld en gepatenteerd door ARBED in de jaren tachtig). Dankzij het vloersysteem ‘slimfloor’ kon een constructie zonder doorhangende balken worden geleverd.

Wat het visuele aspect van het gebouw betreft, kwam staal tegemoet aan de esthetische vereisten voor de gevel, door het gebruik van een gevelbekleding in gegalvaniseerd voorgelakt staal in felrode kleur aan de straatkant, en een combinatie van hout en gegalvaniseerd staal aan de kant van de binnenplaats.

Op gebied van brandvertragende producten ten slotte toont dit gebouw verschillende oplossingen: gedeeltelijk beklede kolommen en balken, kolommen verwerkt in scheidingswanden, zichtbare stalen kolommen, elementen beschermd door brandwerende verf, enz. Gebruikmakend van de berekeningsmethode van natuurlijke brand bleven de metalen kolommen op sommige plaatsen zichtbaar, om het stalen karakter van het gebouw te versterken en te laten blijken.

Plaats 17, rue de Hollerich, Luxembourg
Opdrachtgever Fonds pour le développement du logement et de l’habitat, Luxembourg
Architect Diane Heirend & Philippe Schmit, Luxembourg
Studiebureau B.E.S.T. ingénieurs conseils, Senningerberg
Controlebureau Luxcontrol, Esch-sur-Alzette
Algemeen aannemer C.L.E. Compagnie Luxembourgeoise d’Entreprises, Strassen
Staalbouwer Mabilux, Dippach
Foto's Jessica Fischer, Gilles Martin, Wunnen

Tags: Mabilux | BEST | Fonds du logement | cw2011 | meergezinsbouw |