Verbouwing van een oude drukkerij tot eengezinswoning

Een van de grootste uitdagingen van dit project was om een nieuwe trap te ontwerpen die aansloot op de industriële architectuur van dit pand uit de jaren dertig.
De wenteltrap is uitgevoerd in geplooid en gelakt staal, ‘wit op wit’, en is het meesterstuk van het huis geworden. Met een slanke, eenvoudige structuur die het licht weerkaatst, lijkt de trap naar de twee hoger gelegen verdiepingen nog het meest op een beeldhouwwerk in het hart van de leefruimte. De trap is gemaakt in de werkplaats en ter plaatse gemonteerd. Hij bestaat uit een centrale pijler met consoles om de vier treden, verschillende elementen uit geplooide staalplaat en een leuning van massieve buis.

Op de verdieping geeft een trapkoker een speciale dynamiek. Er ontstaat een soort ‘buis’, die het mogelijk maakt de nachtzone met de slaapkamers en badkamers af te sluiten door middel van een gebogen schuifdeur.

Aan de buitenkant verlenen zeer gericht aangebrachte elementen van gelakt staal, zwart dit keer, de woning een aparte identiteit.
Dat geldt ook voor de schuifdeur die zich voortzet in een muur op de stoep en de brievenbus die is opgenomen in deze ‘haag van stalen’.
De schuifdeur en de luifel bij de ingang van de woning markeren stapsgewijs op bijzondere wijze de scheidslijn tussen de openbare en de privéruimte.

Plaats 47a, rue Jean-François Boch, Luxembourg
Opdrachtgever Privé
Architect kaell architecte, Luxembourg
Studiebureau  
Controlebureau  
Algemeen aannemer  
Staalbouwer Ateliers Besenius, Mertzig
Foto's Bohumil Kostohryz (boshua)

Tags: staalbouwwedstrijd 2009 | renovatie |