Restauratie en uitbreiding Verhaeghen

Staal was hierbij de geschikte partner om het totale dossier uit te werken en een hedendaagse verfijndheid te realiseren. Dit zowel qua verhoudingen van de volumes, als qua detaillering, als qua materialen.

De stalen nieuwbouw bestaat uit een smal (3,30 m breed) lineair (13,60 m lang) volume van zo’n 3,75 m hoog. Op deze manier wordt een statig elegant hedendaags geheel gevormd dat voldoende tegengewicht biedt t.o.v. de bestaande massieve woning.

Langs de zijkant wordt de stalen uitbouw licht teruggetrokken aangesloten op de woning en is het geheel zwevend gerealiseerd boven een nieuw aangelegde waterpartij. Omdat daar de bestaande woning op een typisch begin 19de-eeuwse manier erg fijn gedetailleerd is met witsteen, boogmotieven en metselwerkverbanden, hebben de architecten getracht om ook met de nieuwe uitbouw eenzelfde verfijndheid, zij het nu op een andere manier, te realiseren.

Dat hebben ze verwezenlijkt door het gebruik van staal in al zijn facetten, waarbij door de versmelting van de staalconstructie, stalen schrijnwerk en stalen gevelafwerking een zeer elegant geheel wordt verkregen. Deze versmelting tot stalen ‘bolide’ zorgt enerzijds voor het doortrekken van het statige en stijlvolle karakter en anderzijds voor een passend contrast met de massieve bakstenen woning met uitgewerkt houten schrijnwerk.


Lauwerstraat 21, Brugge
Plaats_Localisation
Dr. Thomas Verhaeghen, Brugge
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Caan Architecten, Gent
Architect_Architecte
Coene Consulting, Varsenare
Studiebureau_Bureau d’études
Compernolle R., Beernem
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Lootens Line, Nazareth
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Thomas de Bruyne

Tags: staalbouwwedstrijd 2010 | renovatie |