Woning Van Colen, Wingene

Deze woning werd ontworpen voor een eigenaar-zelfbouwer. Het architecturaal concept is gebaseerd op het archetype van de stalen schuren die men hier overal in het agrarisch landschap terugvindt.

In tegenstelling tot de omliggende woningen die gebouwd zijn op opgehoogde grond, respecteert de woning de bestaande topografie. Haar inplanting op het natuurlijke maaiveld, dat lager ligt dan de straat, leidt tot een andere indeling van de ruimte: de slaapverdieping bevindt zich op het gelijkvloers, de leefruimte op de eerste verdieping. Deze geniet dan ook van het panoramisch zicht op de wijde omgeving.

Het project toont aan dat staalbouw zich goed leent tot zelfbouw. Het prefabskelet van het industriële type werd in een doorgedreven voorstudie ontwikkeld, wat latere persoonlijke ingrepen vergemakkelijkt. Zijn realisatie in het atelier en zijn montage zijn snel en economisch. Dit proces biedt tevens alle voordelen van een winddichte werf.


Heilig Sacramentstraat 34, Wingene
Plaats_Localisation
Dhr.en Mevr Van Colen - Vanryckegem, Wingene
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Compagnie-O. architecten ism Geert Pauwels, Gent
Architect_Architecte
Bouwkundig studiebureau Jan de Poortere - ABICON, Tielt
Studiebureau_Bureau d’études
Vaneenoo, Wingene
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Frederik Vercruysse

 

Tags: woning | thermisch stukverzinken | staalbouwwedstrijd 2010 | eengezinswoning |