Middelheimmuseum - paviljoen 'Het Huis'

Op 26 mei 2012 werd in het Antwerpse Middelheimmuseum paviljoen ‘Het Huis’ geopend, een halfopen stalen constructie van de hand van Robbrecht en Daem Architecten in samenwerking met ingenieursbureau Ney & Partners. Het Middelheimmuseum, een openluchtmuseum voor beeldhouwwerk, was tot vorig jaar 25 ha groot en bood plaats aan tweehonderd vaste sculpturen.

Omdat er nergens in het park plaats was om de meer kwetsbare beelden in open lucht tentoon te stellen (het Braempaviljoen is namelijk een gesloten paviljoen), besloot de directie om het park uit te breiden en een nieuw halfopen paviljoen te laten bouwen.

Dit paviljoen kwam er in de 5 ha grote Hortiflora-tuin. Het biedt plaats aan een expositieruimte voor kleine en fragiele sculpturen die er - zonder geconfronteerd te worden met andere werken - uitgestald staan. Het is een halfopen stalen constructie volgens een grid van 0,81 x 0,81 m, dat consequent de maatvoering van het hele project bepaalt. De zichtbare staalstructuur, die zelf een kunstwerk is, is de vertaling van een intensieve ontwerpdialoog tussen architecten, ingenieurs en aannemers. Hierbij was het zoeken naar een compromis tussen het esthetische, het structurele en het uitvoerbare.
Het omhulsel van het paviljoen, een 5 mm dikke staalplaat, wordt om de 81 cm geperforeerd door kleine stalen uitsteeksels die op het omhulsel gelast zijn. De dragende stalen ribben vervlechten zich naadloos in het dak. Op sommige plaatsen is er in de wand een lijnenpatroon uitgelaserd, zodat het daglicht gefilterd kan binnenvallen. De deuren bestaan uit grote taatsende staalpanelen. De hele constructie staat via een neopreen-oplegging op een betonnen plaat met een iets kleiner grondvlak. Op deze manier lijkt het paviljoen boven de grond te zweven en kan het de dialoog met de omgeving ten volle aangaan. Niet enkel de opvallende staalconstructie, maar ook de grootte van het paviljoen valt op. Het is een echt ‘huis’, een beschermende omgeving die - hoewel ze open is en interessante zichten biedt - 's nachts toch ook sluit- en bewaakbaar is.

Middelheimmuseum, Antwerpen
Plaats_Localisation
Middelheimmuseum, Antwerpen
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Robbrecht en Daem architecten, Gent
Architect_Architecte
Ney & Partners, Brussel
Studiebureau_Bureau d’études
Anmeco, Zwijndrecht
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Ney & Partners, Joris Casaer, Kristien Daem

Tags: Ney & Partners | Anmeco SBP | staalbouwwedstrijd 2012 | cultuur |