Gevelgedicht te Leuven

De zuidelijk georiënteerde glazen gevel van de toegang tussen twee bestaande gebouwen van de Leuvense faculteit Sociale Wetenschappen, dient van een zonwering voorzien te worden. Om de functionaliteit te overstijgen werd beslist dit te combineren met een kunstwerk. De wil om de uitkraging en het gewicht van de zonwering te beperken, leidden tot een keuze voor staal.
Het kunstwerk, dat ongeveer 40 cm voor de gevel wordt geplaatst, bestaat uit een tekst in roestvast stalen letters. De belettering aan de buitenzijde draagt bij tot de identiteit en herkenbaarheid van het gebouw.

Om de hoge kostprijs voor het ophangen van afzonderlijke letters te drukken, werd gekozen voor een gedicht uit negatieve letters en wordt een zonnescherm gecreëerd met elementen die bij aanvang als restmateriaal beschouwd werden.

De onderliggende structuur bestaat uit een frame van kokerprofielen 80 x 160 mm. Op de hoeken worden L-profielen 100 x 100 mm bevestigd. Ter hoogte van de dwarsprofielen worden T-profielen 100 x 100 mm met voorgeboorde bevestigingsgaten voorzien waarop de platen van het gedicht met RVS-bouten geschroefd worden. Alle profielen zijn gegalvaniseerd uitgevoerd. De platen bestaan uit geplooide panelen uit RVS van 3 mm waaruit de letters door middel van laser zijn uitgesneden. Het gedicht is het Alpejagerslied van Paul Van Ostaijen, dat de kern raakt van elementair sociaal gedrag.

Plaats Toegangsgebouw faculteit Sociale Wetenschappen Parkstraat 45, Leuven
Opdrachtgever KULeuven, Heverlee
Architect Poponcini & Lootens ir. Architecten, Antwerpen
Studiebureau Hans De Petter, Heverlee
Controlebureau  
Algemeen aannemer  
Staalbouwer DMW Diliën, Houthalen
Foto's  

Tags: roestvast | DMW | staalbouwwedstrijd 2010 | kunstwerk |