Luifel Theaterplein Antwerpen

Met afmetingen van ongeveer 70 x 70 m en een hoogte van 20 m werd het Theaterplein in Antwerpen voorzien van een enorme vrijstaande stalen luifel. Wie goed toeziet merkt dat de luifel werd opgebouwd uit vrij eenvoudige stalen onderdelen. Niettemin straalt de constructie een enorme kracht uit.

De opdracht was niet eenvoudig: de 49 ronde buiskolommen moesten worden ingeplant rekening houdend met de onderliggende parkeergarage waaraan de luifel is verankerd. In het dakvlak zijn secundaire liggers aan de hoofdstructuur opgehangen. Deze secundaire liggers dragen het glas. Door deze opbouw lijkt het alsof het volledige dakvlak over het plein zweeft.

Een ander element op het plein dat beslist in het oog springt zijn de vluchttrappen van de stadsschouwburg. Deze trappenpartij, waarvan de treden zijn opgebouwd uit traanplaten en de leuningen zijn voorzien van strekmetaal, vormt een esthetisch en transparant geheel. Ook bij de kleurkeuze stond eenvoud voorop. Voor de complete luifel - kolommen en dakliggers - werd wit gekozen, terwijl de trappen thermisch werden verzinkt. Het geheel omvat bijna 1.000 ton staal, maar oogt licht en etherisch. De bezoekers van de Antwerpse markt kunnen dus voortaan winkelen zonder dat ze op een regenachtige dag nat worden.

Plaats Theaterplein Antwerpen Meistraat, Antwerpen
Opdrachtgever Stad Antwerpen
Architect Studio Associato Secchi-Vigano, Milano (IT)
Studiebureau BAS, Leuven
Controlebureau Seco, Brussel_Bruxelles
Algemeen aannemer Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen
Staalbouwer CSM, Hamont-Achel
Foto's CSM

Tags: CSM | staalbouwwedstrijd 2010 | luifel |