StudentenSTAALprijs 2014

studentenSTAALprijs 2014

Infosteel richtte opnieuw zijn studentenSTAALprijs in. Deze prijs is bestemd voor studenten van de afdeling architectuur of bouwkunde, en bekroont een ontwerp waarin vlak staal op opmerkelijke wijze is toegepast tijdens het academiejaar 2013-2014.

Nieuw dit jaar - deelname met atelier

  • Deelname individueel: Iedere universiteit of hogeschool in België en Luxemburg kon met maximum drie opmerkelijke projecten van studenten met toepassing van vlak staal (gevel, afwerking, dak...) per afdeling deelnemen. in het kader van ontwerp, techniek, onderzoek, afstudeerwerk...
  • (NIEUW) Deelname met atelier: Iedere universiteit of hogeschool in België en Luxemburg kon deelnemen met het atelier en projecten in groepjes studenten uitwerken.

student steel prizeDe jury bestond uit :

  • Bart Staelens – ArcelorMittal Flat Carbon Europe
  • Marc Verhofsté – Metaalconstructies Verhofsté
  • Matthias Bostyn – Joris Ide
  • Johan Bessems – Bessems Staalarchitectuur

3 Eerste prijzen en
1 Speciale prijs van de jury

005 - Paviljoen Jubelpark – de openheid van de EU
Eerste Prijs

Student: Anton Leonov - Celia Tesseur
Opleiding: Master of Science in de architectuur
Onderwijsinstelling: KU Leuven - Campus Sint-Lucas
Begeleiding:
Erik Geens - Dieter De Vos

Het paviljoen bevindt zich in het Jubelpark, een park te Brussel dat in 1880 werd aangelegd naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Sindsdien is er veel veranderd en het paviljoen moet de huidige status van Brussel en België vertegenwoordigen: een plek waar alle landen van de Europese unie met mekaar in contact komen. Het concept is gegroeid uit een vierkant opgedeeld in 6 verschillende onregelmatige veelhoekvlakken, welke de 6 stichtende lidstaten van de EU vertegenwoordigen. Deze veelhoekvlakken worden gekanteld en vormen de wandelementen van het paviljoen. De tussenliggende openingen worden opgevuld met glazen gevels.

Op deze manier ontstaat een nieuwe plek die de openheid van de EU weerspiegeld. Hierbij worden de oost- en westgevels afgesloten tegen de lage zon. Aan de zuidkant wordt door een horizontaal element een overdekt terras gecreëerd. De wandelementen (de veelhoekvlakken) zijn dragend door middel van een staalskelet van kokerprofielen, bekleed met geperforeerde staalcassettes. Door een verschil in perforatie krijgen de staalcassettes een ander aspect.

011 - Museum-brug te Antwerpen
Eerste Prijs

Student: Katleen Coenen
Opleiding: Master of Science in de architectuur
Onderwijsinstelling: Universiteit Hasselt - Campus Diepenbeek
Begeleiding:
Maria Leus


Deze 400 m lange museum-brug handelt over mensen en grenzen; grenzen worden in vraag gesteld, grenzen worden overgestoken. Ze is toegankelijk voor voetgangers en fietsers.
De brug is afgewerkt met een reflecterende staalschub-bedekking, die bestaat uit glanzende staalplaatjes (20 x 30 cm) uit austenitisch roestvast staal. Vanaf de ‘koppen van de twist’ worden er enkele van de staalplaatjes geperforeerd. Hoe dichter men in het midden van de torsie komt, hoe meer staalplaatjes geperforeerd zijn. De bevestiging laat toe dat de plaatjes bewegen wanneer de wind eromheen blaast, waardoor men langs buiten een rimpel-effect waarneemt. Binnenin ontstaat er zo een spel van licht en schaduw.

De draagstructuur bestaat uit verticaal geplaatste vierkanten met een buitenafmeting van 1420 cm op de koppen van de brug, aflopend tot 1120 cm bij de torsie. Deze vierkanten zijn, met een tussenafstand van 10 m, geschakeld tot een 400 m lange balk met een torsie in het midden.

“Een uitdagend ontwerp rond een mooi gekozen thema, waarbij zowel structuur als bekleding uit staal bestaan.” – aldus de jury.

013 - UZ Gent – extra buitenruimte
Eerste Prijs

Student: Tuur Deltomme, Olivier Pareyn, Tim Van Eeckhout
Opleiding: Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur (architectuurontwerp en bouwtechniek)
Onderwijsinstelling: UGent
Begeleiding: Jan Moens - Raf De Preter - Stéphanie Mangé - Nathan Van Den Bossche

Een paar jaar geleden werd een zeer grondige haalbaarheidsstudie (thermisch, akoestiek, structuur, zonnewering, lichttoetreding, ...) uitgevoerd van de gevels van de K12-gebouwen van het Universitair Ziekenhuis Gent. Uit dit onderzoek blijkt dat een renovatie van de gevel nodig is. De uitgangspunten bij deze renovatie zijn: het thermisch naisoleren, het toevoegen van een buitenruimte en van groen, en het inpassen in de omgeving. Omdat de huidige gevel niet meer voldoet aan de thermische eisen wordt het gebouw gestript tot op de structuur.

De gevels worden opnieuw bekleed met isolatie en een voorgelakte staalplaat Granite®Silky Mat, met tussenin een spouw van 2 cm. Bij één van de slaapblokken wordt op verschillende niveau’s een gemeenschappelijk terras/gang aangebracht, met een gezamenlijke toegang. Deze aanbouw is voldoende breed voor bv gezellig samenzitten, kaarten, voorbij wandelen… Het vloerniveau van deze bijkomende buitenruimte ligt een half niveau lager ten opzichte van deze van de kamers omwille van privacy en zicht.
Het gebouw moet een eyecatcher worden, een merkpunt in de stad.

“Het concept van de extra buitenruimte brengt meer leven in het ziekenhuisgebeuren. Daarbij werd daglichttoetreding en privacy niet uit het oog verloren. Vlak staal wordt hier goed in de verf gezet.” – aldus de jury.

016- Hasard-Cheratte – van steenkoolmijn tot ‘fashiondepot’
Speciale Prijs van de Jury

Student: Kimberly Vandenborne
Opleiding: Master of Science in de architectuur
Onderwijsinstelling: Universiteit Hasselt - Campus Diepenbeek
Begeleiding:
Robrecht Keersmaekers - Jo Janssen

Als een continu geheel rijgt de ontworpen stalen structuur de oude gebouwen van het mijncomplex aan elkaar. Het vormt een open en flexibel rooster, dat zich tussen de bestaande gebouwen inpast en waar plateaus, oversteken, daken, wanden, doorsteken en passerelles aan opgehangen kunnen worden. Daar waar er winddichte en thermisch geïsoleerde ruimtes nodig zijn, worden er aan de binnenzijde van de structuur geïsoleerde glazen ‘boxen’ bevestigd. Daar waar er een trap nodig is, wentelt deze door de structuur. Daar waar er vloeren zijn, worden vakken in de structuur ingevuld met roosters.

Aan de straatzijde van het complex wordt het stalen grid voorzien van een huid van strekmetaal (weervast staal) met variabele mazen. Daar waar er licht nodig is, opent de huid zich meer, waar ze zich weer sluit en dichter wordt ter hoogte van de ‘donkere’ of meer privé ruimtes. Het strekmetaal creëert op die manier een fysieke barrière die het complex omsluit en omarmt, maar waarborgt anderzijds wel licht en zicht naar de achterliggende ruimtes. Dankzij het gebruik van weervast staal, past de nieuwe invulling perfect tussen de bestaande en verweerde gebouwen.

“Het concept tot opwaardering van deze oude site spreekt tot de verbeelding” – aldus de jury.