Kunst- en hoefsmidschool te Anderlecht

Kunst- en hoefsmidschool te Anderlecht

(april 2014) De kunst- en hoefsmidschool te Anderlecht, een ontwerp van BURO II & ARCHI+I, krijgt met steeldeck op het dak, stilaan vorm.

De twee opleidingen kunst- en hoefsmederij zullen met de nieuwbouw verenigd worden op één locatie om de cursisten (volwassenen- en avondonderwijs) alle hedendaags comfort te bieden en ervoor te zorgen dat het nieuwe gebouw een uithangbord wordt voor het ambacht.

Het terrein bevindt zich op een perceel waar zich twee scholen bevinden volgens campusmodel, m.n. het CVO en de Erasmushogeschool. De nieuwe school wordt met zijn compacte vorm op dezelfde manier ingeplant. De locatie wordt zo gekozen dat de rest van het terrein als buurtgroen kan gebruikt worden.

Gevel: koperkleurig gelakte staalplaat

De nieuwe school omvat een programma van ca 1.525 m² en gaat uit van een patiomodel om veiligheid en geluidsbeheersing te garanderen. In de patio worden transparante sectionaalpoorten gebruikt zodat zichten op de patio en tussen de verschillende smidsen mogelijk zijn. De gekozen vorm maakt een efficiënt en gedeeld gebruik van de technische ruimtes en installaties mogelijk. Het gebouw krijgt een betonnen plint op hoogte van 1,20 m. De rest van de gevel en het dak wordt bekleed met een koperkleurig gelakte staalplaat. De metaalkleur legt een link met de ambachten. Het koper zorgt voor een aanwezigheid van het gebouw in de buurt zonder het te industrieel te laten overkomen. De ramen worden in zwart gelakte aluminium uitgevoerd. Variatie in de dakvorm legt een verbinding met het industriële verleden van de buurt en zorgt voor een gevarieerde architectuur.

De dakvorm heeft een bijkomend voordeel naar optimale daglichttoetreding en de mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. De grote ramen garanderen een optimale daglichttoetreding maar geven ook een inkijk voor de toevallige passant. De school wil een energiezuinig gebouw zijn dat voldoet aan de E70-norm.

Het gebouw is integraal toegankelijk voor andersvaliden. De meeste functies (smidsen, sanitairen, leraarskamer, leslokaal) bevinden zich op het gelijkvloers. Op de duplexverdieping, die toegankelijk is via een rolstoeltoegankelijke lift, bevinden zich de kleedkamers, douches en nog twee klaslokalen.

De oplevering is voorzien voor september 2014.

Architect : BURO II & ARCHI+I (Brussel, Gent, Roeselare)
Hoofdaannemer : Peremans (Halle)
Staalbouwer : Verelst (Putte)
Stalen gevel- en dakbekleding : Jodamo (Bree)