Onder een wolk van mat roestvast staal - Musée des Confluences, Lyon

Het Musée des Confluences dankt zijn naam aan drie goede redenen. Naast de geografische ligging, aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône, helemaal aan het uiteinde van de Lyonese schiereiland, is dit museum de erfgenaam van talrijke in de loop der tijd erkende musea en is zijn wetenschappelijke project gebaseerd op het samenkomen van kennis en disciplines die samen een groot verhaal schetsen vanaf de oorsprong van het leven tot aan de organisatie van de menselijke samenleving, tot en met hun afbeeldingen van het hiernamaals.

Met een zekere ondeugendheid hebben de ontwerpers van het gebouw voor een duidelijk organische vorm gekozen, naar het beeld van de prehistorische dieren waarvan de reuzenfossielen in de permanente tentoonstellingsruimte tronen. De constructie ligt in de lijn van de gebruikte beelden. Het ‘kristal’ is een verbazende glaspartij waarvan het metalen geraamte met slanke krommingen zich tot op een hoogte van 40 m verheft, steunend op een soort van centrale trechter, ‘zwaarteput’ genoemd. Een hellend vlak slingert rond deze sculptuur van glas en staal en leidt naar de ingang van de ‘wolk’ die het lichaam van het museum vormt. Drie hoofdpijlers en twaalf palen dragen de imposante massa van 6600 ton staal van de ca. 650.000 elementen waarvan 25.000 ton gelaste gehelen en liggers met een overspanning van 27 m. Dit gigantische skelet, een sterk staaltje van de burgerlijke bouwkunde, zit volledig verborgen in de dubbele binnenwanden en in de mantel van het gebouw dat de getormenteerde contouren van het skelet overneemt.

Roestvrijstalen schaal of wolk

Na de transparantie van de kristallen hal volgt de ondoorgrondelijkheid van het museum dat in zijn diepe binnenste de tentoonstellingszalen bevat die ontworpen zijn als moduleerbare, scenografische ‘zwarte dozen’. Ze zijn samengevoegd in een mantel die even onbestemd als vol beweging lijkt te zijn als een cumulonimbus die het gebouw met de samenvloeiing van de twee rivieren laat versmelten. De bekleding van deze opgehangen massa met talrijke facetten weerkaatst een wisselend licht, al naargelang van de wolkenhemel. De keuze voor roestvast staal heeft het mogelijk gemaakt om het gewenste ‘wolk-effect’ te realiseren. Het gesatineerde en homogene uitzicht van het oppervlak werd verkregen door uiterst fijn stralen met kleine kogeltjes van Uginox Mat-plaat in de kwaliteit 316L.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

86 quai Perrache, Lyon (FR)
Plaats_Localisation
Conseil général du Rhône / SERL, Lyon (FR)
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Coop Himmelb(l)au, Wien (AT)
Architect_Architecte
Chabanne & partenaires, Lyon (FR)
Architect uitvoering_Direction opérationnelle
Bollinger und Grohmann, Frankfurt am Main (DE)
Studiebureau_Bureau d’études structure
Van Santen & associés, Lille (FR)
Studiebureau_Bureau d’études enveloppe
Vinci Construction
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Permasteelisa (charpente métallique ‘cristal’),
SMB + RCC (charpente métallique ‘nuage’), Métalmont (montage),
SMAC (enveloppe inox, étanchéité, isolation)
Staalbouwer_Constructeur métallique
Aperam, usine de Genk (BE)
Fabricant inox enveloppe_Fabricant enveloppe inox
Fontbonne, Décines-Charpieu (FR)
Binneninrichting inox_Aménagement intérieur inox

tekst_texte: François Lamarre
foto’s_photos: Musée des Confluences, Lyon, France / Architecte Coop Himmelb(l)au / © Sergio Pirrone /

Tags: roestvast | Aperam | cultuur |