Een woontoren uit weervast staal

De klassieke volumetrie van een alledaagse woning werd ontweken door een verticaal bouwblok asymmetrisch te plaatsen op het gelijkvloers.

Aan de westzijde laat een patio het avondlicht diep in de woning binnendringen. Achteraan zorgt een strak aangelegde tuin omringd door lamellen voor een geborgen gevoel in het weidse landschap.
De verticaliteit van het huis wordt onderstreept door de verticale lamellen van de gevelbekleding. De lamellen en de tussenliggende geperforeerde platen zijn uitgevoerd in weervast staal.
Om het gevelgeheel snel en eenvoudig te kunnen plaatsen werden panelen tot 10m2 op voorhand in het atelier aan elkaar gelast en in één beweging als een kapstok over de dakrand gehaakt.
Door de hoogte zijn de tuinlamellen onderhevig aan de windkracht. Daarom werden ze onderaan verstevigd met een verstijvingsvoet van 10 mm dik en geplaatst op ondergrondse draagconsoles uit gegalvaniseerd staal.

De woning straalt een bijzondere sfeer uit en contrasteert met het alledaags uitzicht van de Vlaamse verkaveling.

pdf Artikel in info-steel

Privé
Plaats_Localisation
Privé
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
DMOA architecten, Heverlee
Architect_Architecte
Paridaens Ingenieurs, Leuven
Studiebureau_Bureau d’études
U.V.W., Boortmeerbeek
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Hein‘s Solutions, Halle
Gevelbouwer_Façadier

Foto’s_Photos: Hendrik Biegs, Thomas De Bruyne

Tags: weervast | staalbouwwedstrijd 2014 | eengezinswoning |