De Grote Post Oostende

In december 2012 werd 'De Grote Post' ingehuldigd. Het meesterwerk van architect Gaston Eysselinck uit de jaren ‘50 kreeg een tweede bestemming, het Post- en Telefoniegebouw werd een cultuurcentrum.
Het oorspronkelijke gedeelte werd zo gaaf mogelijk behouden en op een oordeelkundige wijze gerestaureerd.

Tussen het gerenoveerd gedeelte van Eysselinck en de nieuwbouw achteraan op het bouwblok vormen de stalen loopbruggen een schitterende aanvulling. De architecten kozen voor een transparante constructie.
Het constructieprincipe van de loopbruggen bestaat uit het verdichten van een vakwerk met fijne trekkers en dikkere profielen om de drukkrachten op te nemen. De diagonalen kruisen elkaar maar zijn niet verbonden.De eerste en tweede loopbrug in staal en glas worden ondersteund door één schuin geplaatste kolom en aan de andere zijde bevestigd aan de nieuwbouw.

De plaatsing was een ingenieuze onderneming. De loopbruggen werden in hun totale lengte vanaf de straat over het gebouw opgetild en geplaatst op de binnenkoer.

pdf Artikel in info-steel

Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende
Plaats_Localisation
Stad Oostende, Oostende
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
B-architecten, Antwerpen
Architect_Architecte
Studieburo Mouton, Gent (ontwerp), Anmeco / Stendess, (uitvoering)
Studiebureau_Bureau d’études
THV STRABAG Belgium / MBG
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Anmeco, Zwijndrecht
Staalbouwer_Constructeur métallique
Stieva, Aalsmeer (NL)
ODS Geveltechniek / Jansen profiel, Antwerpen
Gevelbouwer_Façadier

Foto’s_Photos: Christophe Van Couteren

Tags: staalschrijnwerk | Anmeco SBP | Stendess | Mouton | staalbouwwedstrijd 2014 | ODS Metals | renovatie | cultuur |