Crematorium Hofheide

Het crematorium Hofheide, nabij Aarschot, staat in een uitgebreide waterpartij in een stukje ongerepte Hagelandse natuur. Het terrein ligt tussen de noord- en de zuidzijde van de heuvelrij.

De architecten wilden een architectuur als een schrijn, een gebouw als een sarcofaag. Het geheel krijgt een sacraal karakter zonder een specifieke religie op te roepen. Licht, sfeer en water spelen hierbij een kapitale rol. Het gebouw is zeer gesloten en straalt door indirect licht een intieme sfeer uit.

Op de grote massieve constructie werd over de hele omtrek een stalen luifel gehangen. Hij bestaat uit aan elkaar bevestigde stroken uit weervast staal die getordeerd werden om voor voldoende stijfheid te zorgen. Ook al het buitenschrijnwerk is in weervast staal. Dit sluit door zijn mooie roestkleur perfect aan bij het massieve gebouw en de omgeving.

In het crematorium Hofheide kan men waardig en sereen afscheid nemen van zijn dierbaren.

pdf Artikel in info-steel

Jennekensstraat 5, Nieuwrode
Plaats_Localisation
IGS Hofheide, Nieuwrode
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Coussée & Goris architecten /
RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes, Gent
Architect_Architecte
Studieburo Mouton, Gent
Studiebureau_Bureau d’études
Strabag Belgium, Antwerpen
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Turnhoutse metaalwerken, Turnhout
(stalen schrijnwerk)
Verhofsté, Zele (gevel)
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos: Verhofsté

Tags: weervast | staalschrijnwerk | Mouton | staalbouwwedstrijd 2014 | Verhofste |