Skip to main content

Heropbouw van een wegbrug - Hesperange

[widgetkit id="12" name="pont-hesperange"]

In het kader van een studie voor de heraanleg van het centrum van Hesperange, werd de oude betonnen brug bestaande uit drie overspanningen, afgebroken en vervangen door een stalen brug. Om stedenbouwkundige redenen werd het ontwerp van nieuwe kunstwerk veel ruimer gezien - als het ware een zwevend plein boven de Alzette - dat meer plaats bood aan de voetgangers en de samenleving en de veiligheid van alle weggebruikers optimaliseerde.

Het brugdek bestaat uit een orthogonaal raster van stalen balken. Het omvat een beplating in staal verstevigd met gesloten trapeziumribben, dwarsbalken in samengestelde plaatprofielen die eveneens de trottoirs en de hoofdliggers in samengestelde plaatprofielen dragen.

Une piste cyclable qui est également utilisée par de nombreux piétons passe en dessous du pont et permet aux promeneurs de découvrir la sous-face du pont avec son quadrillage de poutres métalliques.

Een fietspad dat ook wordt gebruikt door de vele voetgangers, loopt onder de brug door en laat wandelaars toe de onderkant van de brug met zijn raster van stalen liggers te ontdekken. Een gelegenheid ook één van de twee bruggenlandhoofden te bewonderen. Deze is bekleed met grote staalplaten voorzien van uitsnijdingen in gestileerde motieven van bloemen die ter plaatse gedijen. Deze motieven worden langs achter verlicht en doen ook dienst als verlichting van het voetpad.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

route de Thionville, Hesperange
Plaats_Localisation
Administration communale de Hesperange / Administration des ponts et chaussées, Département des travaux publics, Ministère du Développement durable et des Infrastructures, Grand Duché de Luxembourg, Hesperange
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Bruck + Weckerle Architekten, Luxembourg
Architect_Architecte
InCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Studiebureau_Bureau d’études
Secolux, Leudelange
Controlebureau_Bureau de contrôle
Tralux, Bettembourg
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Victor Buyck Steel Construction, Eeklo (BE)
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Lukas Roth, Laurent Blum, Bruck + Weckerle Architekten