Skip to main content

Luifel openluchttheater, Wiltz

[widgetkit id="57" name="Auvent-theatre-Wiltz"]

In het kader van het muziek- en theaterfestival van Wiltz dat sinds 1953 georganiseerd werd, bestond sinds 1991 een opvouwbaar membraanluifel. Dat stond in voor de bescherming van het podium en van de toeschouwers en bood een degelijke akoestiek. In 2010 werd beslist deze overkapping te vernieuwen, ze permanent te maken en de beschermde oppervlakte ervan op te voeren tot 1360 m2. Zo kon het podium volledig overdekt en de akoestiek verbeterd worden en konden het hele jaar door evenementen plaatsvinden.

De nieuwe luifel in polyestermembraan, die liefst 1.000 zitplaatsen overkapt, beantwoordt perfect aan deze doelstellingen dankzij de creatie van een centraal steunpunt op een gedurfd boogvormig metalen vakwerk dat via metalen masten en trekstangen onder spanning wordt gezet. Dit ontwerp speelt in op 2 initiële vereisten: de integratie in een historische site in renaissancestijl en het behoud van eeuwenoude bomen. Deze eisen hadden onder meer een invloed op de positie van de stalen masten en trekstangen die het opgespannen zeil op zijn plaats moesten houden. Het vakwerk met scharnierende verbindingen aan zijn uiteinden, heeft een lengte van 55 m en een hoogte van 15 m. Het werkt onder druk op zijn funderingen die 41 m uit elkaar staan, als gevolg van het membraan dat over de omtrek van de structuur door de masten en trekstangen wordt opgespannen. Het werd in 3 delen gefabriceerd en gemonteerd en bestaat uit ronde stalen buizen met secties van 168,3 mm. De masten voorzien van dubbele scharnieren hebben ronde secties van 114,3 mm tot 168,3 mm.

De gebruikte staalsoorten zijn van de klasse S355J2. De trekstangen in roestvast staal die bovenaan de masten bevestigd zijn, hebben een diameter van 18 mm. Dankzij verankeringen in de bodem staan de metalen ankers in Gewi-staven met een staalkwaliteit S500/555 in voor het evenwicht van de zeer hoge trekkrachten die de trekstangen moeten ondergaan. Het toepassen van deze zeer gerichte boormethodes voor metalen verankeringen in de grond, liet een quasi chirurgische ingreep in dit zeer gevoelig patrimonium en deze historische site toe.

pdf Artikel in het magazine info-steel

rue du Château, Wiltz
Plaats_Localisation
Administrations des bâtiments publics, Diekirch
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Atelier One, London (UK)
Architect_Architecte
Best ingénieurs-conseils, Sennigerberg
Atelier One, London (UK)
Studiebureau_Bureau d’études
HP Gasser, Lugern (CH)
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Ernst Hugo Stahlbau, Langenhagen (DE)
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Carlos Almeida (Best Ingénieurs-conseils )