Skip to main content

Perscentrum, Luxemburg-Kirchberg

[widgetkit id="94" name="CCK-Centre-de-presse-Kirchberg"]

De uitbreiding en vernieuwing van het conferentiecentrum van Kirchberg (CCK) is belangrijk in het kader van de Europese rol die Luxemburg speelt. De minister van Openbare Werken stelt hiermee een noodzakelijk instrument ter beschikking om in de best mogelijke omstandigheden de vergaderingen van de Raad van een uitgebreide Europese Unie te laten plaatsvinden.

De tweede uitbreiding van het conferentiecentrum betreft het perscentrum. Het nieuwe, vijf verdiepingen tellende gebouw is een constructie met staal-betonstructuren.

Voor het ronde dak van de tweede conferentiezaal werd voor een stalen structuur gekozen. Het wordt gevormd door een systeem met radiale balken (HEA 300) met een diameter van 31,2 m dat rust op een ringbalk. Dankzij een studie van verschillende modellen konden de horizontale krachten afhankelijk van de hoogte van het vakwerk worden bepaald. Om de niveaus opgelegd door de architect te respecteren en torsie op de betonnen ringbalk te voorkomen, zijn een originele geometrie en statisch systeem ontworpen: één steunpunt per balk, heel precies geplaatst, met flenzen volledig op druk belast.

Een nieuwe metalen passerelle met glas zal het perscentrum met de bestaande halve cirkel verbinden.

Plaats Place de l’Europe, Luxembourg-Kirchberg
Opdrachtgever Administration des Bâtiments Publics, Luxembourg
Architect Architecture et Environnement, Luxembourg
Studiebureau A.M. SGI Ingénierie, Junglinster / InCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau Secolux, Capellen
Algemeen aannemer A.M. CDC-Soludec-Tralux, Luxembourg
Staalbouwer Mabilux, Dippach
Foto's Pol Weydert (SGI Engineering), Beelden_Images: Infovision