Skip to main content

Skischans, Oslo (N0)

[widgetkit id="135" name="Skischans-Oslo"]

De Holmenkollen-heuvel is met zijn kenmerkende contouren een van de herkenningspunten van Oslo. Toen besloten werd om een nieuwe skischans te bouwen, moest er vanzelfsprekend rekening worden gehouden met de rijke traditie van deze historische plaats. Bij het tekenen van de nieuwe schans werd uitgegaan van drie parameters: het panorama vanuit de verte, het uitzicht van dichtbij - aan de voet van de helling - en het uitzicht van de schans op de omgeving.

Het silhouet van de schans wordt gekenmerkt door een eenvoudige, scherpe lijn. Dit profiel beschermt de schans tegen de harde wind. Verder naar beneden liggen parallel aan de schans de tribunes en op de top bevindt zich een uitzichtpunt. Als het donker is, wordt de voorkant van de schans van binnenuit verlicht, tussen de structuur en de metalen mazen, wat een nevelig en diffuus beeld oplevert van de schans. Vanuit de verte lijkt de kleur egaal te zijn, maar deze varieert naargelang van de seizoenen en het verschil tussen dag en nacht. Doorzichtige, doorschijnende en opake zones gaan in elkaar over en leggen zo de verschillende dieptes van het project en het bouwsel bloot. Vanuit de verte lijkt de schans wel een vuurtoren voor Oslo.

De structuur is opgebouwd uit vakwerkspanten die zijn opgehangen aan de uiteinden van twee uitleggers over een weg waarvan de verankeringspunten elkaar precies boven de hal bereiken. Vanaf dat punt strekken de vakwerkstructuren van de 69 m lange uitkraging zich uit tot een hoogte van 58 m. De hoofdspanten variëren in grootte van 700 x 700 mm tot 400 x 400 mm H-profielen, en zijn goed voor in totaal 1.030,4 ton staal dat wordt samengehouden door 10.450 schroeven en lassen. De FIS, de internationale skifederatie, heeft de kromming van de staalstructuur goedgekeurd, zodat de schans voor toekomstige skispringwedstrijden gebruikt kan worden.

Plaats New Holmenkollen Beacon Kongeveien 5, Oslo
Opdrachtgever Oslo Kommune Idrettsetaten, Oslo (NO)
Architect JDS Architects, Brussel_Bruxelles
Studiebureau Norconsult, Sandvika (SE)
Controlebureau Bygganalyse, Oslo (NO)
Algemeen aannemer Tronerud, Hønefoss (NO)
Staalbouwer Lecor (wtih Varla, Flygfältsbyråen, Cowi and GKD), Kungälv (SE)
Foto's JDS Architects