Skip to main content

Staalbouwdag

15de Staalbouwdag (2014) succesvol afgesloten

15de Staalbouwdag succesvol afgesloten

Zo'n 500 aanwezigen konden, op een volzette Staalbouwdag 2014 op 27 november in Brussel, een gevarieerd programma volgen met lezingen door gerenommeerde sprekers over technisch onderwerpen, architectuurprojecten en de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd en de StudentenSTAALprijs.

Op de staal.EXPO kregen de aanwezigen de mogelijkheid kennis en ervaring uit te wisselen met andere deelnemers. De exposanten Peikko, Kingspan, RP Technik Profilsysteme, Buildsoft, Construsoft & Construsteel, Sadef, Tata Steel, ZinkinfoZinc Benelux, Belgium Coatings, Nemetschek-Scia, ArcelorMittal, Willems Anker, Köco Belgium bvba en Galva Power Group, deelden hun advies en expertise met de bezoekers. De standhouders waren tevreden, ze hebben veel volk over de vloer gehad en hebben goeden contacten kunnen leggen met nieuwe en bestaande klanten.

In de voormiddag stonden zowel architectuur als techniek op de agenda, verspreid over twee conferentiezalen. De voormiddag werd afgesloten met de uitreiking van de StudentenSTAALprijs, die dit jaar plaats vond onder het thema 'vlak staal'. 16 projecten werden ingediend uit 3 onderwijsinstellingen, UHasselt, UGent, KU Leuven Sint-Lucas. Een aantal studenten, die voor het eerst een prijs ontvingen, waren verrast maar blij.

In de namiddag had Marc de Vreese (Eurostation) het over de rol van nieuwe stationsomgevingen in de stedelijke ontwikkeling. Daarna werden 2 uitzonderlijke projecten voorgesteld: de net ingehuldige Fondation Louis Vuitton in Parijs, met zijn indrukwekkende glas- en staalkappen en het nieuwe NATO HQ in Brussel, zonder twijfel momenteel één van de meest spectaculaire werven in België. Tussenin vond, in 2 delen, de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd 2014 plaats. Met zijn 164 deelnemende projecten ook dit jaar weer een succes. Uit de 31 genomineerde projecten die de jury in july selecteerde werden 7 laureaten bekendgemaakt.

Robert Joos, voorzitter van Infosteel, haalde een aantal sociaal-economische aspecten aan en suggereerde daarbij maatregelen die de staalbouwwereld een verder elan kunnen geven. Tevens stelde hij officieel het 'Vademecum van de staalproducten - editie 2014' voor, een publicatie opgesteld door Infosteel en Grymafer, die een overzicht geeft van de bij de Belgische staalhandel beschikbare staalproducten.

Het merendeel van de presentaties kan je binnenkort hieronder downloaden.

Programma donderdag 27 november 2014

staalbouwdag 2014
Zonneluchtverwarming: een marktrijpe technologie met kansen voor de lichte metaalbouw -

pdf Download

Erik Wip, development manager Colorcoat Renew, Tata Steel

Eén van de ingrediënten in de Europese energiemix is zonne-energie. Voor niet-residentiële gebouwen kan zonneluchtverwarming met metalen collectoren, naast PV, een belangrijke bijdrage aan de energiebalans leveren. Nu de EU de technologie heeft erkend, er internationale beoordelingsnormen zijn en de producten het laboratorium zijn ontstegen, ontstaan belangrijke kansen voor zowel nieuwbouw als renovatie.

 

staalbouwdag 2014 Alliance de 'steel'

pdf Download

Arnaud et Johan Screpel, architectes

Deux frères architectes avec leurs sensibilités distinctes avec un rêve commun ont l’idée de concevoir deux habitations métalliques dans un environnement boisé. Comme base commune, les architectes optent pour une structure métallique en profilés à froid. La volumétrie, la fonctionnalité et le choix esthétique des finitions découlent de leur propre style de vie.

 

staalbouwdag 2014
3D TV XXL voor Robbie Williams “take the crown tour” : van idee tot 19e staalbouw in amper 7 maanden

pdf Download

Tom Bilsen, operations director Stageco

Stageco is 30 jaar actief in de bouw van podia en tijdelijke structuren in de ganse wereld. In amper 15 weken kwamen we van schets tot een eerste podium, en de volgende 15 weken voorzagen we 26 shows doorheen gans europa van deze structuren (2 systemen). Een race tegen de tijd vol met structurele, design, logistieke en administratieve uitdagingen.

 

EN 1090: implementatie - pijnpunten - (r)evolutie

pdf Download

Koen Michielsen, Technical Manager Infosteel

Stilaan geraakt de toepassing van de normen EN 1090-1, -2 en -3 ingeburgerd. Normen zijn echter geen statische documenten. Ze worden regelmatig aangepast. En naast deze aanpassingen aan de normen zelf, verschijnen er ook andere begeleidende documenten.In deze uiteenzetting kijken we dan ook vooral vooruit : wat veranderde er al na 1/7/2014 en wat zit er nog in de pijplijn voor de komende maanden en jaren. Enkele tipjes van de sluier : delen -4 en -5 zijn in ontwikkeling, de bepaling van de uitvoeringsklasse wijzigt, ...

 

Waarom een nieuwe generatie van stalen vloersystemen extra mogelijkheden biedt voor optimaal ontwerp

pdf Download

Tim Meert, Technical Sales Manager ArcelorMittal Europe - Long products

Na een korte introductie rond geïntegreerde stalen vloerliggers met hun voor- en nadelen, volgt wat meer uitleg over het CoSFB-systeem. Wat is het nu precies? Hoe verschilt het van zijn voorgangers en hoe komt het tegemoet aan een actuele vraag uit de markt. Ook de berekening net als de brand-bescherming komen in detail aan bod.

 

staalbouwdag 2014
De Connector op Brussels airport: (Brand)veilig en snel van/naar “Pier A”

 

Dr Florian Block, Buro Happold Engineering

Eén van de meest opvallende vernieuwingen op Brussels Airport de komende jaren wordt de 'Connector', een gebouw dat het bestaande terminalgebouw rechtstreeks en bovengronds zal verbinden met Pier A. Dankzij de zeer bijzondere fire-engineering door BuroHappold Engineering kon de stalen dakstructuur een hoge weerstand bij brand halen, zonder dat passieve bescherming nodig is.  

 

staalbouwdag 2014
Kunst en publieke ruimte: 'Reading between the Lines' en 'Torqued Arc'

Gijs Van Vaerenbergh - Pieterjan Gijs & Arnout Van Vaerenbergh

Kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh  maakt tijdelijke en permanente installaties, interventies in de publieke ruimte en architecturale projecten. Dit resulteert in een praktijk die in het teken staat van onderzoek naar de fundamenten van het construeren en de impact daarvan op de toeschouwer. Gijs Van Vaerenbergh zal twee projecten presenteren: een gerealiseerde installatie in cortenstaal in het rurale Borgloon, en een permanent boogconstructie die volgend jaar zal gerealiseerd worden in het centrum van Utrecht.

 

staalbouwdag 2014
La réhabilitation des enveloppes avec l’acier

Pierre Engel, ingénieur

Engendrée par de nouvelles contraintes esthétiques et environnementales, la réhabilitation des façades pour mieux les isoler, les réparer ou adapter leur architecture est un domaine en pleine expansion où les aciers plats galvanisés, prélaqués ou autopatinables sont très appréciés des concepteurs.
Cette tendance est illustrée dans cet exposé par un panorama de solutions disponibles utilisant l’acier pour rénover ou pour modifier ces façades par la mise en œuvre de nouvelles peaux isolées ou par l’ajout de claustras ou des brise-soleils qui modifient radicalement la lecture architecturale comme les paramètres d’exploitation.

 

staalbouwdag 2014
Extension de l’Hôtel de Ville de Montigny-le-Tilleul

pdf Download

Thierry Decuypere, Bureau d'architecture 'Vers plus de bien être'/V+, architecte associé

L’extension est réalisée sur un terrain offrant un horizon dégagé vers le paysage de la vallée de la Sambre. Plus qu’une simple réponse fonctionnelle, le projet fut l’occasion d’amplifier l’usage public du site tout en préservant la ceinture de tilleuls qui le borde. Le bâtiment survole le sol grâce à une impressionnante structure en porte-à-faux. Les moyens techniques, dont la mince charpente en acier, sont ici utilisés à des fins collectives.

 

StudentenSTAALprijs 2014 - Prix Acier Etudiants 2014

pdf Download

Bekendmaking van de laureaten & Prijsuitreiking
Proclamation des lauréats & Remise des prix

 

Vlaanderen gaat materiaalbewust bouwen

pdf Download

Roos Servaes en Philippe Van de Velde van “OVAM, Team Eindverwerking en Bouw”

Bouwactiviteiten hebben een grote impact op het milieu : ze zijn verantwoordelijk voor bijna 40% van het energieverbruik en de helft van het globale grondstoffenverbruik.Daarom streeft Vlaanderen naar "materiaalbewust bouwen in kringlopen" ; het nieuwe beleidsprogramma wordt toelicht.

 

Steel distribution as systemic partner for constructional steel fabricators

pdf Download

Georges Kirps, Eurometal, Director General

Today "steel distribution" is the matchmaker between 200 EU producers and one million EU end users. It has developed very differentiated business models to serve constructional steel fabricators and uses multiple market channels to serve steel end-users. A volume approach will be given for Belgium for long steel products as well as for flat steel products.

 

staalbouwdag 2014
Troisième pont sur le Bosphore

pdf Download

Jean-Yves Del Forno, directeur et administrateur, Bureau Greisch

La mégalopole d’Istanbul compte aujourd’hui plus de 17 millions d’habitants répartis sur les deux rives du Bosphore. Afin de désengorger le réseau routier urbain et péri-urbain, les autorités turques ont lancé la réalisation d’un troisième contournement de la ville par le Nord. Ce vaste chantier comprend entre autre un nouveau pont hybride, suspendu-haubané, d’une longueur totale de 2240 m et présentant une portée centrale de 1408 m. Le tablier métallique de 58 m de large et de 5,50 m de haut supportera deux fois quatre bandes pour le trafic routier international, deux voies de chemin de fer et deux trottoirs latéraux.

 

staalbouwdag 2014
Stationsomgevingen: motor van vernieuwde stedelijke ontwikkeling én techniek

pdf Download

Marc De Vreese – Eurostation, Technisch Directeur

Nieuwe stationsomgevingen zijn niet enkel visitekaartjes van de stad, ook voor de realisatie van de overkappingen reikt de technische evolutie in staalconstructie nieuwe oplossingen aan. Aan de hand van recente en geplande projecten licht Eurostation toe hoe aan de diverse uitdagingen van ontwerp en techniek voldaan wordt.

 

staalbouwdag 2014
Les voiles de verre et l’Iceberg de la Fondation Louis Vuitton, Paris

Bekijk filmpje hier

Bernard Vaudeville, Directeur Associé de T/E/S/S
Africa Garcia, Directeur de projet chez RFR

La Fondation Louis Vuitton, un nouveau centre d’art contemporain situé dans le Bois de Boulogne à Paris, ouvre ses portes au public courant octobre 2014. Conçu par l’architecte américain Frank Gehry, ce bâtiment exceptionnel consiste en un assemblage complexe de volumes habillés de béton blanc, au-dessus desquels flottent douze grandes voiles de verre, de bois et d’acier.

 

Staalbouwwedstrijd 2014 - Concours Construction Acier 2014

pdf Download

Bekendmaking van de laureaten & Prijsuitreiking - DEEL 1
Proclamation des lauréats & Remise des prix - PARTIE 1

 

Woord van de Voorzitter - Mot du Président

pdf Download NL - FR

Robert Joos, Voorzitter / Président Infosteel

 

staalbouwdag 2014
Forging powers into an iconic building. NATO Headquarters Brussels

Lieven Vanheste, Defensie, Kol SBH, Director PMT HQ NATO
Renaud Chevalier, CEO ASSAR ARCHITECTS

Nadia Molenstra, Technology Officer VK Architects & Engineers

Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier is zonder twijfel de meest spectaculaire werf van dit moment in België en wordt ook internationaal nauwlettend gevolgd. Na 30 jaar bleek het ‘voorlopige’ hoofdkwartier niet meer aangepast aan de huidige noden van de NAVO. Een internationale architectuurwedstrijd riep SOM + ASSAR ARCHITECTS in 2003 uit tot laureaat. Het nieuwe hoofdkwartier biedt plaats aan alle essentiële functies van de Alliantie: moderne vergaderzalen, kantoren voor de delegaties, het internationaal secretariaat en het internationaal hoofdkwartier. De ruimtes zijn modulair en aanpasbaar opgevat, en kunnen systematisch heringericht en/of uitgebreid worden, om zo continu plaats te bieden aan 4.000 medewerkers.

 © SOM + ASSAR

Staalbouwwedstrijd 2014 -Concours Construction Acier 2014

pdf Download

Bekendmaking van de laureaten & Prijsuitreiking - DEEL 2
Proclamation des lauréats & Remise des prix - PARTIE 2

Sponsors:

staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014

Partners:

staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014 staalbouwdag 2014