Skip to main content

Miavoye: sporten op de boerderij

Miavoye:  sporten op de boerderij

Een oude hoeve omtoveren tot een sporthal blijkt een moeilijke evenwichtsoefening. Het was voor de architecten zoeken naar een gezonde balans tussen de belangrijkste structurele troeven van een karaktervol gebouw dat historisch verankerd is in een landelijk kader en de specifieke eisen die gerelateerd zijn aan de sportieve praktijk.

De bijzondere U-vorm van de hoeve heeft de ontwerpers ertoe gebracht om op de binnenplaats een multisportplatform te bouwen (44 x 22 m) en in de vleugels van het gebouw drie polyvalente zalen en een brasserie onder te brengen. De architecturale uitdaging bestond erin de typologie en het ruraal karakter van het bestaande gebouw te bewaren bij het inrichten van het restaurant en de architecturale ingrepen te beperken tot een absoluut minimum om de bestaande situatie zo maximaal te respecteren.

De binnenplaats van de hoeve is overkapt met een dakstructuur uit zelfdragende staalcassettes die bekleed zijn met plaatstaal. Dit alles wordt ondersteund door een staalstructuur die in visueel opzicht zeer ‘licht’ overkomt. Deze lichtheid wordt extra benadrukt door de aanwezigheid van een koepel, die de indruk geeft dat de dakstructuur boven de muren uit zweeft.

...

Raadpleeg hier het volledige artikel uit ons magazine

Rue Sous-Lieutenant Piérard 1, Anthée
Plaats_Localisation

Communes de Onhaye et de Hastière
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Atelier de l’Arbre d’Or, Namur
Architect_Architecte

BSolutions, Gembloux
Studiebureau_Bureau d’études

Duchêne, Modave
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Techno Métal Industrie, Seilles
Staalbouwer_Constructeur métallique

HD Systems, Verviers
Stalen dak_Toiture métallique

tekst_texte: Philippe Selke
foto’s_photos: Serge Brison, Technometal, HD Systems