Skip to main content

Trappen en smeedwerk van de stationshal van Namen

Trappen en smeedwerk van de stationshal van Namen

In het kader van renovatiewerken aan het station was de grootste uitdaging voor de NMBS de grote oude hal van een neoklassiek gebouw om te bouwen tot een moder-ne multifunctionele entreehal. Het is de bedoeling om de reizigers niet meer op de gelijkvloerse verdieping te laten binnenkomen, maar ze via verschillende verticale verbin-dingen naar de dekplaat boven de spoorwegen te leiden. Tegelijkertijd moet een verbinding worden ge-creëerd met de gebouwen van het MET aan de overzijde van de spoorwegen. De herinrichting is vooral gericht op twee ronde panoramaliften met aan weerszijden twee roltrappen over de openingen in de bestaande muren. Een net van rechte trappen en wenteltrappen met treden van gezandstraald glas vervolledigt het verbindingssys-teem. Op halve hoogte van deze nieuwe ruimte zorgen loopbruggen naar de twee zijvleugels voor een goede werking van de stationsdiensten en ze bieden bij brand mogelijkheid tot evacuatie van het personeel.

De visuele harmonie van het geheel wordt gecreëerd door het algemene gebruik van fijne blootliggende pro-fielstructuren van gemetalliseerd staal, gecombineerd met geborsteld roestvrij staal en doorschijnend glas. Het oude blootgelegde dakgebinte wordt in deze stijl geïnte-greerd door de structuur van de oorspronkelijke metalen profielen te ontbloten.

In de voorgevel van de hal wordt de perceptie van de ar-chitectuur sterk beïnvloed door drie grote openingen met glasruiten die op het geraamte van roestvrij staal zijn vastgebout. De combinatie van staal en glas drong zich op voor alle delen van deze entreehal, om voor het gehele bouwwerk een maximale lichtheid en transparantie te creëre

Raadpleeg hier het artikel in ons magazine

Place de la Station, 5000 Namur
Plaats_Localisation

SNCB Patrimoine, Liège
Bouwheer_Maître d’Ouvrage

SNCB Patrimoine, Liège
Architect_Architecte

Exas, Spa
Studiebureau_Bureau d’études

Techno Métal Industrie, Seilles
Staalbouwer_Constructeur métallique

A.M. TWT-Thiran, Seilles
Algemene aannemer_Entrepreneur général

AIB Vinçotte, Forest
Controlebureau_Bureau de contrôle

Techno Métal Industrie, P. Gathy
Fotograaf_Photographe

 

Techno Métal Industrie, AIB Vinçotte
Infosteel-leden_Membres d’Infosteel