Skip to main content

News

Zinkinfo Benelux maakt onderscheid tussen esthetisch en functioneel verzinken

Zinkinfo Benelux maakt onderscheid tussen esthetisch en functioneel verzinken

4 miljoen euro en 60 ton verf. Zo veel kost het om de Eiffeltoren te herschilderen, iets wat intussen al 19 keer is moeten gebeuren. Jammer dat hij niet verzinkt is, die Eiffeltoren: dan had dat herschilderen welgeteld 0 miljoen euro gekost.

Zeker zink: duurzaamheid troef

Discontinu thermisch verzinken is de gedroomde oplossing voor duurzame stalen constructies. Het proces biedt zekerheid voor het leven en behoeft nul onderhoud achteraf. Dat zink voor zekerheid staat, is ook klanten niet ontgaan.

Het innovatieve marketingbureau Beyond Reason onderzocht op vraag van Zinkinfo de impliciete motieven van klanten om voor verzinken te kiezen. Wat blijkt? Klanten kiezen in de eerste plaats voor verzinken omdat ze betrouwbaarheid hoog in het vaandel dragen —een keuze die bevestigd wordt door bouwheren, ingenieurs en architecten.

Twee klasses

De EN-ISO 1461 norm waakt over de kwaliteit van discontinu thermisch verzinken, maar daarbij zijn de esthetische aspecten ondergeschikt aan de functionele, corrosiewerende eigenschappen.

Met hun nieuwe campagne getiteld ‘Zeker Zink’, mikt Zinkinfo Benelux erop het vertrouwen van de bouwsector in discontinu thermisch verzinken nog te versterken.

Om komaf te maken met de perceptie dat er nu een one-size-fits-all aanpak gehanteerd wordt, splitst Zinkinfo Benelux de mogelijkheden voortaan op in twee klasses. Een nieuwe classificatietool geeft de afwerkinggraad aan: Klasse F staat voor Functioneel verzinken, Klasse E dekt het Esthetisch Verzinken en verzekert een hoge visuele afwerkingsgraad. Het classificatiesysteem zal ingezet worden om de dialoog tussen de verschillende marktpartijen en de verzinkers te stimuleren. Implementatie staat gepland voor 1-1-2018.

Beter en best

Klasse E omvat een pakket van high-end afwerkingsmogelijkheden, die naargelang de wensen van de klant ook afzonderlijk aangeboden worden.

Klasse F

   

Klasse E

Beschrijving van de functionele eisen gesteld aan de corrosiewerende werking van de aangebrachte zinklaag volgens EN ISO 1461

 

Gehele constructie wordt ontdaan van scherpe punten, zinkasresten en oneffenheden

Beschrijving van de constructieve eisen zoals bepaald in EN 14713-1 en 2   Droge opslag (o.a. tegen witroest)
EN ISO 1461 definieert geen esthetische eisen   Onverzinkte plekken ook esthetisch behandelen
    Nabewerking zichtzijdes voor gladder oppervlak
    Optioneel: verpakken om witroest te vermijden

Over Zinkinfo

Zinkinfo Benelux is de brancheorganisatie voor thermisch verzinken in de Benelux. Ruim 90% van alle verzinkers in België en Nederland zijn lid van de stichting. De organisatie promoot het thermisch verzinken, de meest doelmatige en duurzame vorm van corrosiepreventie van staal.
www.zinkinfobenelux.com