Skip to main content

News

Eerste van twee offshore substations voor SeaMade onderweg naar de Belgische Noordzee

Eerste van twee offshore substations voor SeaMade onderweg naar de Belgische Noordzee

03/02/2020 — Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee. Het 1.200 ton zware substation telt vier dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW.

Samenvoeging van twee offshorewindprojecten

Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshorewindpark in België. SeaMade is het resultaat van de samenvoeging van twee offshorewindprojecten, voorheen bekend onder de naam Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). De windturbines van SeaMade zouden vanaf midden 2020 groene energie moeten produceren. Dat zal bijdragen tot de Belgische klimaatdoelstellingen en de toekomstige energievoorziening van het land.

Na een succesvolle samenwerking bij eerdere offshorewindparken sloegen ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en DEME Offshore de handen in elkaar voor de volledige EPCI-scope (engineering, aankoop, bouw, transport, installatie en inbedrijfstelling) van de hoogspanningssubstations van SeaMade.

De partners hebben een sterk trackrecord in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen aan de wereldwijde sector van offshorewindenergie.

Kloppende hart

Het hoogspanningssubstation is het kloppende hart van het offshore windmolenpark. Het transformeert de geproduceerde windenergie naar 225 kV, wat op zijn beurt toelaat de elektriciteit aan land te brengen via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia.
Mathias Verkest, CEO van het offshorewindpark SeaMade: “Het is echt spannend om getuige te zijn van de load-out van deze enorme staalconstructie van 1.200 ton op de assemblagewerf van Fabricom. We zijn blij dat het eerste van de twee offshore substations naar het concessiegebied van Mermaid is vertrokken en we zijn dankbaar voor de vele uren die de gecombineerde teams hebben besteed om hier een succes van te maken. Dankzij een nauwe samenwerking en de enorme inzet van een toegewijd team en onze contractanten zullen we groene energie kunnen leveren aan 485.000 Belgische huishoudens.”

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “De participatie van ENGIE in het offshorewindpark SeaMade versterkt onze positie als grootste groenestroomproducent van het land en onze ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’-transitie. We zijn trots om op verschillende vlakken betrokken te zijn bij SeaMade. Enerzijds is ENGIE sinds het begin partner van dit belangrijke project voor hernieuwbare energie in België, en anderzijds hebben de gebundelde expertises van onze dochterondernemingen ENGIE Fabricom en Tractebel bijgedragen tot de succesvolle opbouw van de hoogspanningssubstations.”

Aansluiten bij de reeds geïnstalleerde funderingen

Raf Iemants, gedelegeerd bestuurder van Smulders: “We zijn erg blij dat we konden meewerken aan de bouw van de nieuwe Belgische offshore windmolenparken Mermaid en Seastar. De substations zullen aansluiten bij de reeds geïnstalleerde funderingen voor substations en de 58 WTG-funderingen die ook door Smulders werden geleverd. De volgende stap is de offshore-installatie van het Mermaid OSS en de ingebruikname ervan om groene stroom te kunnen leveren aan Belgische gezinnen.”

Bart de Poorter, General Manager van DEME Offshore benadrukt: “Na de succesvolle installatie van de funderingen en onderzeese kabels hebben we opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt voor het offshore windmolenpark SeaMade. Deze prestatie benadrukt onze kennis en uitgebreide expertise in het aanbieden van innovatieve oplossingen voor complexe offshore windprojecten. Doordat ons land een van de voortrekkers is op het vlak van hernieuwbare offshore-energie hadden we de mogelijkheid een toonaangevende groep Belgische bedrijven te vormen die betrokken zijn bij de bouw van offshore windparken over de hele wereld. De gecombineerde kennis en ervaring van onze ingenieurs kunnen worden toegepast bij de meest uitdagende projecten. Dat is bijzonder belangrijk nu de sector van offshore windenergie zijn bereik uitbreidt tot ver buiten de Noord-Europese wateren.”

Over Smulders — Smulders is een internationaal staalconstructiebedrijf met een beproefde reputatie in de engineering, productie, levering en montage van voornamelijk zware, technisch complexe en architectonische staalconstructies. Met meer dan 50 jaar ervaring op zijn terrein was Smulders reeds in de pionierstijd van windenergie bijna 20 jaar gelden de logische keuze voor offshore windstructuren. Vandaag is Smulders een gevestigde marktleider en leverde het al 30 substations, meer dan 1.900 transition pieces en 100 jackets.
www.smulders.com