Skip to main content

Voetgangersbrug over de Alzette – Pfaffenthal

[widgetkit id="147" name="Pfaffenthal-Pont-pietonnier"]

In het voorjaar 2009 werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe voetgangersbrug tussen de Mohrfels-straat en het Odendahl-park in de Pfaffenthal-wijk in Luxemburg. Door deze nieuwe brug over de Alzette kunnen de bewoners van het ouderencentrum rechtstreeks naar het park gaan.
Het bouwwerk heeft een totale lengte van 45 m en bestaat uit drie overspanningen. De grootste overspanning overbrugt de Alzette en is 21 m lang. De brug is opgebouwd met een volledig stalen dek. Twee platen vormen de steunpunten van het stalen skelet: de ene is vastgegoten in de pijler, de andere is gelast op de onderflens van de hoofdliggers. Beide platen worden verbonden door bouten.

Het dek bestaat uit twee hoofdliggers in HEB 360, concaaf en convex gebogen, met een tussenruimte van 2,44 m. Vervolgens zijn dwarsliggers in HEB 160 gebruikt met een tussenruimte van 4 m en een stabiliteitsverband en trekstangen M20 (10,9). De beplating bestrijkt een oppervlakte van 100 m² en is uitgevoerd in staalplaten van 40 x 200 cm bij een dikte van 5 mm. De gebruikte staalkwaliteit is S355 J2G3.

De elementen van de borstwering (stijlen, leuningen en netten) zijn uitgevoerd in roestvast staal. Origineel is dat de borstwering bestaat uit stijlen in platstaal 70/15 waartussen een weefsel in roestvast staal is aangebracht. Ten slotte is in een handleuning voorzien.

‘s Nachts wordt de brug vanaf de grond verlicht door 23 blauwe lampen.
De keuze is op staal gevallen om het dek met de gebogen hoofdliggers een originele vorm te geven en om een lichte en fijne structuur te verkrijgen, waardoor de brug beter in de omgeving past.

Plaats Rue Mohrfels, Luxembourg
Opdrachtgever Ville de Luxembourg (division construction - service des ouvrages)
Architect Steinmetz Nico, Luxembourg
Studiebureau INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau  
Algemeen aannemer Soludec, Bascharage
Staalbouwer Constructions Métalliques Arendt, Colmar-Berg
Foto's Soludec