Skip to main content

Kinderkribbe Elsene

[widgetkit id="117" name="Kinderkribbe-Elsene"]

Het project, dat gelegen is in de Viaductstraat, combineert de zware renovatie van een gedeeltelijk geklasseerd gebouw met de verbouwing en de uitbreiding van extra-volumes om een kinderbribbe en een cafetaria in onder te brengen. Reeds van buiten wordt het project gekenmerkt door het gebruik van roestvast stalen roosters, die met de laser werden versneden volgens een motief van geografische kaarten.

De geleidelijke verdichting van het bouwweefsel is ook merkbaar in de verhouding van de volle delen en vides van de staalplaten die als parement worden gebruikt. Deze stalen huid, nu eens horizontaal, dan weer verticaal, verenigt de ruimtes en leidt de bezoeker op een natuurlijke wijze van de luifel naar de privédelen waarin de cohesie wordt doorgetrokken door het complementair gebruik van andere inoxelementen voor de afwerking. De keuze viel al heel snel op roestvast staal voor zijn stevigheid en duurzaamheid naast zijn egaal blinkend aspect. Meer nog, om te beantwoorden aan de uitdagingen van de versnijdingen die de architect had voorzien, kon alleen de versnijdingstechniek met de laser worden weerhouden.

Ook esthetisch was de keuze snel gemaakt: de slijtvastheid en het blinkend uitzicht van een bekleding in inox, contrasteert met de traditionele materialen van het geklasseerd gebouw. Wat de uitvoering betreft, was de uiterst preciese lasertechniek de enige die een fijne uitsnijding van de details van de historische geografische kaarten kon waarborgen. Het kwam er alleen op aan ze perfect uit te voeren en op de millimeter na te werken zonder de randen van de staalplaat te verbranden en het inoxoppervlak te beschadigen. Er dienden verschillende tests gedaan om de aangepaste uitsnijdingssnelheid te bepalen.

Plaats Garderie, Viaductstraat_rue du Viaduc 133, Brussel_Bruxelles
Opdrachtgever Gemeente Elsene_Commune d’Ixelles, Brussel_Bruxelles
Blyckaerts Wijkcontract_contrat de quartier Blyckaerts
Architect B612 associates, Brussel_Bruxelles
Studiebureau Bureau d’études Greisch, Liège
Controlebureau  
Algemeen aannemer Entreprises Jazy, Brussel_Bruxelles
Staalbouwer Neon Design- LSP Beeckman zonen, Ternat
Foto's Bernard Boccara