Skip to main content

Urban Camping II

[widgetkit id="130" name="Urban-Camping-II"]

Urban camping - of stadscamping - lijkt een contradictie, maar beantwoordt wel degelijk aan een actuele behoefte. De toegenomen interesse in stadsbezoeken en de hoge vlucht van low-budgetreizen vragen om het herdenken van de stedelijke verblijfsaccomodatie. IEA presenteerde een eerste voorstel voor een nieuw type kleinschalige stedelijke camping.

De Urban Camping is een viervoudige stapeling van een driedimensioneel structureel basismodel. Dat basismodel is opgebouwd uit een buigstijve plaat die ondersteund wordt door kolommen die er scharnierend aan verbonden zijn. Aangetoond kan worden dat er minstens 6 kolommen nodig zijn om tot een degelijke, stabiele structuur te komen. De scheefstand van de kolommen zorgt ervoor dat zij in samenspel, zowel verticale als horizontale lasten kunnen opnemen.

Doordat de kolommen scharnierend met de buigstijve plaat verbonden zijn, zijn zij enkel onderhevig aan normaalkrachten, trek of druk, en niet aan buigende momenten. Dat resulteert in een optimale benutting van het materiaal, waardoor deze kolommen vrij slank gedimensioneerd kunnen worden: 6 cm diameter voor de verdiepingshoge kolommen en slechts 7,6 cm diameter voor de kolommen over een dubbele verdieping.

De 4 platformen of ‘chassis’, ondersteund door 6 kolommen, zijn een illustratie van dit structureel basismodel. Er werd gekozen om de kolommen op ieder niveau te laten doorlopen. Op die manier lijken de chassis op de kolommen gespietst.

Plaats Mobiele installatie: diverse locaties o.a. Antwerpen en Kopenhagen
Opdrachtgever Import Export Architecture, Antwerpen
Architect Import Export Architecture, Antwerpen
Studiebureau Studieburo Mouton, Gent
Controlebureau  
Algemeen aannemer  
Staalbouwer Victor Buyck Steel Construction, Eeklo
Atelier Gebroeders Doms, Sint-Lenaarts
AncoferWaldram Steelplates, Oosterhout (NL)
Wasco Anbuma, Lokeren
Galva Power Group, Houthalen
Foto's Filip Dujardin