Skip to main content

Twee stalen woningen, twee broers-architecten

[widgetkit id="27" name="Deux-maisons-d-architectes"]

Twee broers-architecten hebben elk hun eigen gezinswoning gebouwd op een groot perceel dat ze onder elkaar hebben gedeeld.

Ze ontwierpen elk hun eigen woning, maar kozen als gemeenschappelijk kenmerk een stalen geraamte en hedendaagse architectuur.

De ruggengraat van het huis van Arnaud wordt gevormd door een vakwerkligger van 8,5 m lang, bestaande uit dunne staalprofielen in koudgevormd staal. Ingebed in de staalplaat-betonvloer, verstevigt hij de hele structuur.

De buitengevel bestaat uit een zwart microgolf-sandwichpaneel van 12cm.

Het primaire dragende systeem van de woning van Johan bestaat uit een stalen skelet van koudgevormde profielen. De voordelen van een dergelijk systeem zijn enerzijds de mogelijkheid de dragende elementen te isoleren door er polyurethaan op te spuiten (15 cm) en anderzijds het totaalgewicht van het gebouw te verminderen. De vloer van de verdieping boven het gelijkvloers bestaat uit staalplaat-betonvloer van 24 cm dik.

De mantel combineert een gevelbekleding met cassettes voor de carport en het volume van de woonkamer en stroken voor de andere delen. 

pdf Artikel in info-steel

Privé
Plaats_Localisation
Privé
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Arnaud Screpel, Maisères - Johan Screpel, Maisères
Architect_Architecte
Henri Stassens,
Studiebureau_Bureau d’études
Creabord
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Omnias (ex Lithometal), Deux-Acren
Staalbouwer_Constructeur métallique
HD Systems, Verviers
Gevelbouwer_Façadier

Foto’s_Photos: Bernard Boccara