Skip to main content

Baakenhafenbrug in Hamburg

[widgetkit id="38" name="Baakenhafenbrug-Hamburg"]

De Baakenhafenbrug bevindt zich in ‘HafenCity’, een nieuw stadsdistrict in ontwikkeling aan de haven van Hamburg. Ze overspant een voormalig zeehavendok aan de Elbe.

De brug bestaat uit twee vaste zij-delen die steunen op dubbele V-vormige kolommen en een uitneembaar middendeel, dat via een ponton en het getijde uitgetild kan worden om grote museumschepen te laten passeren.
De dubbele V-vormige kolommen staan op middenpijlers in het dok en zijn uitgedacht als massieve sculpturale elementen die in het water staan en de brug dragen.
De brugstructuur wordt gevormd door twee gesloten L-vormige hoofdliggers met daartussen open dwarsdragers en een orthotroop wegdek. De hoofdliggers steken boven het brugdek uit. Uitkragende dwarsdragers ondersteunen het voetpad. De rijweg wordt ervan afgescheiden door de hoofdliggers zelf.

Doordat de brug een golvend verloop kent, springt het spel van in hoogte variërende dwarsdragers in het oog. Daardoor nestelt de brug zich mooi in de omgeving met promenades op de kade.

pdf Artikel in info-steel

Baakenhafen (Überseeallee), Hamburg (DE)
Plaats_Localisation
HafenCity Hamburg, Hamburg
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Wilkinson Eyre Architects, London
Architect_Architecte
Happold Ingenieurbüro, Berlin
Studiebureau_Bureau d’études
Himmel und Papesch Bauunternehmung, Bebra
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Victor Buyck Steel Construction, Eeklo
Staalbouwer_Constructeur métallique
Germanischer Lloyd Industrial Services, Hamburg
Controlebureau_Bureau de contrôle

Foto’s_Photos: Wilfried Dechau (HafenCity Hamburg)