Skip to main content

Jetty voor Vopak in Antwerpen

[widgetkit id="44" name="Vopak-Jetty-C"]

Om te voldoen aan de toenemende vraag naar liquidopslag in de Antwerpse haven bouwde Vopak ACS een nieuwe laad- en losplaats aan kaai 503.

Teneinde de continuïteit van de productie te garanderen werd beslist de gehele constructie van deze jetty evenals een groot deel van de offshore piping voor te monteren en in zijn geheel in één transport over het water aan te leveren en te plaatsen.

De staalbouwer koos ervoor om de constructie op een werf op circa 2 km afstand op te bouwen en daarna door middel van een roll-on/roll-offsysteem te transporteren en op de ankerbouten bij Vopak ACS te plaatsen, dat alles op één werkdag. Om de hele staalconstructie en installaties (circa 300 ton) te verplaatsen werden speciale supportliggers gemonteerd met daaronder 3 rolunits van elk 48 wielen. Deze units tillen de volledige constructie op en rijden deze op het aangemeerd ponton. Nadat de hele staalconstructie overgevaren was, werd ze op tegenovergestelde wijze op de kade bij Vopak gereden en boven de reeds voorziene fundering met ankerbouten geplaatst.

pdf Artikel in info-steel

Haven 503, Scheldelaan 410, Antwerpen
Plaats_Localisation
Vopak Chemical Terminals Belgium, Antwerpen
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Technocon, Aalter
Studiebureau_Bureau d’études
ASK-Romein Malle, Malle-West
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos: Ruben Lebbe (ASK Romein)